Запознати сме с абсолютно всички недостатъци на „Лице назаем” („Face/Off“) и принципно можем да се съгласим с голяма част от критиките по негов адрес, но това не променя факта, че филмът на Джон Ву е сред най-любимите ни екшъни на всички времена – с него са свързани едни от най-страхотните ни преживявания както в киносалон, така и пред малкия екран. Обожаваме го с все смахната му концепция, абсолютно bonkers изпълненията на Никълъс Кейдж и Джон Траволта и цялостната сюжетна и визуална патетика.

В този ред на мисли, както вероятно сте се досетили, не бяхме много развълнувани, когато в края на 2019 г. беше обявено, че се работи по римейк. Дори и като хора, които принципно могат да ви посочат доста случаи, при които новият филм е по-добър от оригинала и не настръхват моментално само при споменаване на думата „римейк“, не виждахме как цялото начинание би могло да даде по-добър резултат от посредствените опити за „модернизиране“ на класики като „Зов за завръщане“ или „Робокоп“ например.

Но реалността е, че Холивуд не се интересува от нашите мисли и чувства, по която и да е тема, и по традиция си действа по линия на най-малкото съпротивление в името на финансовите интереси. А те, в случая, очевидно включват използването на IP-то „Лице назаем”, тъй като работата по проекта не спира, а от вчера вече има и режисьор в лицето на Адам Уингард. Новината беше разпространена от Deadline, които съобщиха още, че Paramount са ангажирали Уингард да напише и нов вариант на сценария, заедно със своя партньор Саймън Барет, с когото работи по „You’re Next”, „The Guest” и „Blair Witch”.

Това, което Deadline не съобщиха обаче, а беше обявено в социалните мрежи на Адам Уингард и Саймън Барет и е най-интересното в случая, е, че има известна промяна в плановете и новият филм няма да бъде римейк, а… директно продължение (което обяснява защо отпада предишният вариант на сценария на Орен Юзийл, отговорен за филми като чудесния „Внедрени в час 2“ и доста лошия „The Cloverfield Paradox“). Двамата споделят, че никога не биха направили нова версия или римейк на „Лице назаем” тъй като е „перфектният екшън филм“.

Това със сигурност променя нещата. Не че сега сме мега доволни, но някакво своеобразно продължение ни се вижда по-добрият вариант от римейк. Вярно е, че Уингард и Барет веднъж вече се „насраха“ точно с такова директно продължение с „Blair Witch”, който е меко казано лош, но все още сме подвластни на чудесния „Хелоуин“ и знаем, че при желание (и разбира се, възможности) могат да се получат нещата.

Засега информацията е, че ролите на Шон Арчър и Кастор Трой (които в оригиналния филм разменят лицата си – малко опошляване на историята, ама все пак) няма да бъдат „рикаствани“, което означава, че най-вероятно в центъра на сюжета ще видим други герои. А може да значи и че обмислят и завръщане на оригиналната „крейзи“ двойка Никълъс Кейдж и Джон Траволта, което ще е наистина интересно. Двамата са на такъв етап в кариерите си, че в момента няма да е никак скъпо да ги върнат. Ако това стане обаче, по-скоро бихме заложили, че ще бъде за някоя кратка поява.

Любопитни сме да видим какво ще излезе от едно продължение на „Лице назаем” („Face/Off“), но в никакъв случай не очакваме да е нещо добро. На този етап не смятаме, че Адам Уингард е подходящ за екшън от калибъра и в стила на филма на Ву, но може пък да ни убеди в противното с предстоящата вакханалия „Годзила срещу Конг“. Предпочитаме да имаме ниски очаквания и да се изненадваме приятно после, а не обратното. Ще следим развитието нa проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Интересен ход наистина. И да, Blair Witch беше покъртително слаб филм, та надеждите не са много големи. Важното е поне малко да забавлява като първия. Също така би било яко Кейдж и Траволта да се появяват за някое абсурдно камео 😀 Той Кейдж и без това се снима в каквото и да му предложат за почти без пари 😀 Пък подобни камеота доста ще вдигнат акциите на филма (и очакванията, разбира се, което може да бъде опасен нож с две остриета, но who cares)

    1. И двамата имат нужда от тлъсти чекове, но, за Бога, не! Моля се, да не ровят в миналото и да изтискат кравата до чак такъв краен предел 😃

  2. Любимият ми екшън! Тъкмо си го припомних за n-ти път снощи. Вкусотия отвсякъде! Нямам надежди к очаквания за продължение – излишно е според мен. Със сигурност ще набутат Стейтъм и още някое друго дърво. Виж, ако сложат Мат Деймън и Бен Афлек ще в фън – двамата и без това са като дупе и гащи пред и зад камера.