Какво може да направи една адаптация на роман, развиващ се на фона на Втората световна война, още по-интригуваща? Със сигурност участието на двама номинирани за „Оскар“ актьори. Такъв именно е случаят с „The Dig”, в който са замесени артисти от ранга на британците Кери Мълиган и Рейф Файнс. Филмът е от онези сериозни продукции на Netflix, на които се възлагат големи очаквания. Това личи не само по блестящия актьорски състав, който включва още Лили Джеймс и Джони Флин, но и по подбраната дата на излизане в края на януари, която според наложените правила от Академията ще позволи на филма да бъде взет предвид при предстоящите номинации за „Оскар“ през 2021 г.

Сюжетът на „The Dig” се развива в навечерието на Втората световна война, когато богата вдовица (Мълиган) наема аматьор археолог (Файнс) да разкопае надгробните могили в двора на имението ѝ. Съвсем неочаквано обаче археологическият екип прави историческо откритие, което изправя всички пред тежка ситуация. Филмът, базиран на едноименния роман на Джон Престън, далеч не е първата адаптация по негова творба. През 2018 година неговият роман „A Very English Scandal” бе превърнат в изключително успешен сериал с множество награди.

Режисьор на „The Dig” е Саймън Стоун, чийто дебютен филм „The Daughter” (2015) го представи на световната публика като несъмнено надарен и обещаващ творец, а сценарият е дело на Мойра Буфини, известна с работата си по други адаптации като тази на „Джейн Еър“ (2011). Продуцент е Габриел Тана, който споделя че във филма „става въпрос за разкриването на много неща. Това е дълбоко проучване за историите на хората“.

Вижте и официалния трейлър:

Основното, което се забелязва в трейлъра, неоспоримо е звездният състав. Очарователната Лили Джеймс, чийто избор на роли е толкова разнообразен през годините, тръгвайки от мюзикъли като „Мамма Миа: Отново заедно“ и стигайки до екшън трилъри – „Baby Driver”, се завръща към историческите драми, които по-рано дадоха старт на кариерата ѝ. Същото важи и за винаги страхотния Рейф Файнс, когото ни предстои да видим и в предисторията „King’s Man: Първа мисия”, развиващ се на фона на Първата световна война. Кери Мълиган, от своя страна, отново ни подготвя една от обичайните си умели и силни роли.

Удоволствие е и да се види бързо набиращата скорост кариера на Джони Флин. Доскоро по-прочут като музикант, ролята на Флин като Мистър Найтли в новата адаптация на „Ема“ по Джейн Остин и противоречивото му превъплъщение в Дейвид Боуи в „Stardust” го поставиха в светлината на прожекторите през 2020 г. Няма никакво съмнение, че с повече от нетърпение чакаме да видим какво са ни подготвили всички тези таланти в тази така добре изглеждаща и вероятно дълбоко въздействаща историческа драма.

the-dig_poster-20201213

Режисьор на „The Dig” е Саймън Стоун, а в ролите ще видим Кери Мълиган, Рейф Файнс, Лили Джеймс, Джони Флин, Бен Чаплин, Моника Долан и др.

Филмът ще бъде разпространяван в избрани киносалони от 15 януари 2021 г., а от 29 януари ще го видим в Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *