Когато преди две седмици видяхме първите кадри от „Oxygen“, споделихме, че (на хартия) това е нашият филм, тъй като събира два от най-любимите ни типа истории – фантастика и камерен трилър. Тогава с нетърпение зачакахме първи трейлър, който да ни увери, че това ще е един от случаите, в които режисьорът Александър Ажа се е справил на висота, а няма да ни разочарова (както се е случвало неведнъж, за съжаление), защото наистина би било голяма загуба, поне за нас.

Е, трейлърът на „Oxygen“ е вече факт и макар да не можем да кажем, че прави нещо по отношение на „уверенията“, на които се надявахме, поне не отива и в посока на разочарованието. Общо взето, става дума за класически тийзър, който не разкрива много, а просто ни запознава с концепцията и дава някаква представа какво можем да очакваме по отношение на атмосферата и цялостния визуален стил на продукцията.

Припомняме, че „Oxygen“ е по сценарий на Кристи Льоблан (част от „Черния списък“ за 2016) и разказва за жена (Мелани Лоран), която се събужда в криогенна камера без да има спомен нито коя е, нито как се е озовала в тази ситуация. Докато кислородът ѝ привършва, тя трябва да възвърне паметта си и да намери изход от този кошмар.

В случай, че сте пропуснали предишната ни новина и в момента си казвате, „ама това е „Buried“, но с фантастични елементи“, ще кажем, че Александър Ажа не отрича приликите, даже напротив, споделя, че филмът на Родриго Кортес е бил първият, за който се е сетил, четейки сценария, и обещава, че във втората си част „Oxygen“ ще направи „постапокалиптично и емоционално отклонение“ с привкус на „28 дни по-късно“, и в крайна сметка ще предложи по-различно изживяване.

Ще видим дали в някои от следващите трейлъри ще ни разкрият естеството на това „отклонение“ или ще залагат само на атмосферни реклами като горната, напълно запазващи мистерията. Четно казано, ние не знаем какво предпочитаме в случая – хем ни се иска да не знаем абсолютно нищо, за да гледаме филма с чисто съзнание и да можем да се изненадаме, хем ни се иска да имаме леко доказателство, че наистина не става дума за пълно копие на „Buried“, защото и друг път са ни лъгали в това отношение.

За финал искаме да отбележим още, че се надяваме „Oxygen“ да предложи нещо повече от болезнените визуалните метафори като тази с плъха в лабиринта. Не че очакваме нещо наистина дълбоко от филма, просто ужасно много мразим буквализма.

oxygen-poster-20210310

Режисьор на „Oxygen“ е Александър Ажа („Високо напрежение”, Очи на скалите”, „Огледала”, „Пираня”, „Рога“, „Плячка“), по сценарий на Кристи Льоблан („How to Make a Reality Star“). В ролите са Мелани Лоран, Марю Амалрик, Малик Зиди и Марк Саез.

Премиерата е на 12 май по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Абе тези от Нетфликс много са се разпиштолили. Момата защо не е черна?

    1. Питай Мелбата, той има отговор на всичко в английски речитатив!