В последните години свикнахме на това, че може да се прави не просто високобюджетно и печелившо кино по адаптация на комикси, но и че това съвсем не е лесна работа. За всеки един триумф на адаптация от комикс има минимум по три провала. Затова и напълно разбирахме, защо майсторът на графичния роман Алън Мур дълго време отричаше филмовите адаптации на собствените си комикси – наистина повечето продукции, които се заеха с неговите произведения, по-скоро не успяха да отдадат подобаваща чест на историите, с които той промени целия жанр. Но именно и затова, когато разбрахме, че Мур най-сетне се е навил да се пробва в киното със собствено произведение бяхме толкова развълнувани. Съдейки по първия трейлър, изцяло сме били прави за вълнението си.

The Show” е първият сценарий на Алън Мур за пълнометражен филм, в който той освен това ще участва с актьорска роля. Трейлърът, който ще имате възможност да видите малко по-надолу, е точно това, на което се надявахме, без въобще да можехме да си го представим. От рекламата не просто не се разбира практически нищо, но само ни показва, че това ще бъде произведение, което наистина докарва до екрана стила и естетиката на Мур. Бързо премигващите светлини, отдалече усещащото се насилие, ярките цветове, размитата граница между сън и реалност и цялостната атмосфера на видение, породено от тежки наркотици – именно затова мечтаехме и трейлъра идва, за да ни го достави.

Зловещо е, страшно е, откачено е и го обожаваме. Нямаме никаква представа какво се случва и още повече го харесваме. Вижте синопсиса – и той не е много по-ясен:

Плашещо фокусиран човек с много таланти, паспорти и идентичности пристига в разбитото сърце на Англия, обитаван от духове град, пропаднал в черна дупка от сънища, само за да разбере, че тази нова територия е поне толкова странна, колкото е и той. Опитвайки се да намери определен човек и определен артефакт за настоятелния си клиент, той изведнъж разбира, че потъва в плаващите пясъци на здрачаващия се свят на мъртви женкари, спящи красавици в кома, вуду гангстери, маскирани приключенци, детективи от 30-те и насилствено настроени сенчести жени…. а това е Нортхамптън само докато е буден. Когато градът затвори очи, отдолу под трептящите клепачи има съвсем друг свят – свят на блещукащ делириум, много по-лош от каквато и да било социална или икономическа катастрофа. Добре дошли в британския кошмар, с прелестната му плът, с лъжливия му блясък и светещите му чудовища, забавляващи със светлини, с цялата му халюциногенна суровост.

Описанието е ужасно типично за Алън Мур, който толкова очевидно иска да представи само естетика и нищо друго, че веднага се хващаме на кукичката и нямаме търпение да видим още.

The Show” е написан от Алън Мур и режисиран от Мич Дженкинс. В главните роли ще видим Том Бърк, Шован Хюлет, Ели Бамбер, Даръл Д’Силва, Ричард Дилейн, Кристофър Феърбанк и Шийла Атим.

Премиерна дата за съжаление все още няма, трейлърът само обещава „скоро“, а ние седим и тръпнем в очакване.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Естествено музиката както обикновено е култова… Иначе как ще има човешка цивилизация, ако няма някое „подходящо“ негърско парче на психеделичен филм….

    1. Музиката наистина уби каквото и да е желание да гледам този филм. С тази „творба“ на заден фон зглежда евтино, кичозно, като за телевизия.

  2. Забелязах Тom Burke, който изглежда някак безнадеждно загубен (говоря за актьора, не героя му), като заслугата за това май не е негова.
    В The Souvenir беше доста убедителен като човек без илюзии….

    https://www.rottentomatoes.com/m/the_souvenir