алън мур
Алън Мур

Легендарният писател на комикси и графични романи Алън Мур отдавна е известен с това, че се дистанцира от кино-адаптациите на произведенията си, често с отявлено недоволство, което е общо взето разбираемо в неговия случай. Докато харесваме „В като Вендета”, от негови произведения са направени и „Лигата на необикновените джентълмени”, който беше като треска в окото и ужасно противоречивият за доста фенове „Watchmen” – един от най-възхваляваните представители на графичния роман, писани някога, превърнат в бледо подобие на себе си за големия екран.

Дори и да изключим качествата на крайния продукт, Мур винаги е казвал, че не харесва адаптациите на комиксите си, тъй като той е писал тези истории именно, за да бъдат възприемани те в комиксова форма, която е абсолютно различна от движещото се изображение на киното. Като добавим и огромните промени, които адаптираните произведения правят в сюжетните линии и характеристиките на героите му, няма как да не разбираме защо ексцентричният автор не тачи седмото изкуство.

Сега обаче той явно е решил да даде шанс на киното и е започнал снимки по първия си оригинален сценарий, написан за пълнометраженфилм, наречен „The Show”. Продукцията вече тече в родния град на Мур Нортхемптън и вече имаме първи поглед към проекта. На снимката се вижда самият Алън Мур, който има и актьорска роля, седящ на стол във формата на лунен сърп и свирещ на укулеле.

the-show-20181213

Ако съдим по този първи кадър, изглежда, че ни очаква нещо много цветно, пищно и откачено, в духа на старите фантастично-приключенски филми и романи, които обичаме от деца. Изникват ни в главата сравнения към тона на „Приказка без край” и Тери Пратчет, но несъмнено с тъмния и страховит привкус, типичен за Мур. Самият му герой, Франк Метертон, с този костюм на звезди и шапка във форма на луна, с тези заострени обувки и това укулеле, веднага ни напомня пък на мъдрия и леко мръднал старец, който показва пътя или ти задава гатанки, за да те обърка, в някоя видео игра.

Официалният синопсис за „The Show”гласи:

„Един човек търси откраднат артефакт, което го довежда до обитаван от духове град, пълен с вуду гангстери, маскирани приключенци, детективи от ерата на Голямата депресия и насилствено настроени сенчести жени”.

Режисьор на „The Show”е Мич Дженкинс, което също не е изненадващо. Двамата с Алън Мур вече са работили заедно по „Show Pieces” – три кратки истории, вързани заедно в пълнометражен филм. Двамата явно вече могат да работят заедно и Мур за пръв път е доволен от подхода, който някой поема към оригиналните му произведения.

В ролите освен Мур участват Том Бърк, Роджър Аштън-Грифитс, Ричърд Дилейн, Ели Бамбър и Шован Хюлет. Планирано е да излезе през 2019г.

Прилагаме и един доста интересен цитат на Алън Мур, който обяснява как той е взел решението да загърби ненавистта си към киното:

„Исках да приложа всичко научено за разказването на истории от разнообразната ми кариера към изразното средство на киното. Исках да видя дали е възможно да се създаде свят, в който се потапящ и към който се пристрастяваш, без да използваш вметнати мимолетни диалог и герои; свят, в който всеки герой се запомня, различава и опитва да открадне шауто за себе си, точно както правим в истинския живот. Исках да опитам някои вече демоде подходи към киното и да разбера, заедно с Мич Дженкинс, какво ще се получи, ако тези подходи се съоединят с много модерни идеи и технически възможности. Исках да направя кино произведение, което е радикално и прогресивно, а същевременно абсурдно разкошно, увличащо и забавляващо – едно истински грандиозно шоу”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Този кадър е имитация на кадъра от основния плакат на „Sweet and Lowdown“ на Уди Алън. Впрочем, може би най-силният филм на Удя изобщо.