В днешно време интервалът между неврологични моменти от историята и появата на художествени произведения по темата намалява драстично (с което, в повечето случаи, се намалява и капацитетът да се направи наистина качествена оценка) и ето че сега ставаме свидетели на мини-сериал, който разглежда встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, още преди да е приключил първият му мандат. Идеята, която прозира (а и не мислим, че някой я крие), е да се повлияе на избирателите и да няма втори мандат. Амбициозна цел, но за да бъде изпълнена, сериалът трябва да бъде наистина качествен и комплексен, а не едностранна плювня.

Става дума за „The Comey Rule“ на сценариста и режисьор Били Рей, в чиято основа е книгата „A Higher Loyalty“ на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, който беше уволнен от Тръмп през 2017. Според официалния синопсис сериалът е „поглъщащ поглед зад новинарските заглавия, родени от турбулентните исторически събития, свързани с президентските избори от 2016 и техния резултат, който разделя нацията. „The Comey Rule“ не е биография на един човек, а историята на две влиятелни фигури – Коми и Тръмп, чиито напълно различни характери, морални принципи и честност ги изправят пред неизбежен сблъсък.

Вчера Showtime представиха първия тийзър трейлър на мини-сериала, който не дава кой знае колко ясна представа какво можем да очакваме от „The Comey Rule“, но все пак ни разкрива част от основните действащи лица, сред които са Брендън Глийсън и Джеф Даниълс като Доналд Тръмп и Джеймс Коми. Вижте.

Нямаме никакво намерение да влизаме в политически коментари, а да говорим за качество все още е рано. Най-малкото трябва да изчакаме по-подробен трейлър, тъй като този не разкрива кой знае колко. Очевидно в проекта са ангажирани доста талантливи хора (пред и зад камерата), но както вече казахме, искаме „The Comey Rule“ да е максимално нюансиран, а малкото изминало време от събитията и таймингът на премиерата не ни вдъхват особено доверие.

И като режисьор („Падение: Историята на Стивън Глас“, „Тайната е в техните очи“, „Пробив“), и като сценарист („Правилата на играта“ „Капитан Филипс“, „Случаят „Ричард Джуъл“) Били Рей има нюансирани филми, но след ужасно плоските „Близнакът“ и „Терминатор: Мрачна съдба“ няма как да не се прокрадва съмнение. Засега чакаме и стискаме палци, най-вече заради актьорския екип.

the-comey-rule-first-look-embed05-1536x1059 the-comey-rule-first-look-embed01-1536x1059 the-comey-rule-first-look-embed06-1536x1059 gleeson-trump-the-comey-rule-first-look-embed04-1536x1059 the-comey-rule-first-look-embed03-1536x1059 the-comey-rule-first-look-embed02-1536x1059

Създател на „The Comey Rule“ е Били Рей („Падение: Историята на Стивън Глас“, „Тайната е в техните очи“, „Пробив“). В ролите са Брендън Глийсън, Джеф Даниълс, Майкъл Кели, Дженифър Ел, Холи Хънтър, Питър Койоти, Стивън Паскал, Уна Чаплин, Скут МакНейри, Уилям Садлър и др.

Премиерата е на 27 и 28 септември по Showtime.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Тръмп ще спечели изборите и точка. Колко и да ги е яд откачалките.
    П.С. Хейта да започне сега….

  2. Абе доста зле си изглежда.
    Иначе, ще е просто абсурдно Тръмп да не спечели изборите, имайки предвид, че опонента му няма представа кой ден от седмицата е … или как му беше името. 😀 😀

  3. Роберт де Ниро като псува Тръмп под път и над път – това прави ли го по-слаб актьор –
    Може би да изискваш интегритет и успех като публика е неимоверно по-лесно от това да се опиташ да направиш нещо като артист.
    Ангажирани и талантливи хора да нямат никаква политическа позиция е наивно като очакване – даже може би нахално …

    Политически погледнато Джеф Даниелс е правил и други опити, които не са имали естетически успех.
    Но той решава дали да изрази позиция и как – публиката решава дали ще го приеме.
    Това само по себе си е по-важно от това кой е президенД