Look through cocaine and you’ll see the world… 

Зад един от най-любимите ни филми от последните 15 години „Гомор“ на Матео Гароне стои едноименната, изключително успешна книга на Роберто Савиано – книга, заради която италианският писател все още живее под полицейска охрана, и книга, която той и режисьорът Стефано Солима („Сикарио 2: Солдадо”) адаптираха повторно в телевизионната поредица „Gomorra – La serie“. И изглежда, че по време на работата си по сериала двамата са си допаднали, защото обединяват сили в адаптацията на още една от разтърсващите книги на Савиано.

Става дума за „Нула Нула Нула“ („ZeroZeroZero“), която изследва бизнеса с кокаин, придвижването на наркотика през континентите и каква роля играят парите, въртящи се около него, в световната икономика. Или както, доста по-поетично е казано в синопсиса на българското издание на книгата, „Нула Нула Нула“ е разказ за това „как трафикът на кокаин въвлича света в сивата икономика и налага собствени порочни правила и поквара на слугите си, а чрез тях и върху всички нас“.

Адаптацията на „Нула Нула Нула“ също е под формата на сериал, който, съдейки по първия официален трейлър, се съсредоточава върху една огромна пратка кокаин и как тя повлиява на всички замесени страни по веригата – продавачи, купувачи и посредници. Мексикански картели, „Ндрангета“ от Калабрия и корумпирани американски бизнес фамилии – всички те се съревновават за надмощия и контрол над търговските пътища на най-дистрибутирания наркотик в света. Вижте трейлъра, а с него и един по-ранен тийзър.

Изглежда повече от обещаващо. А като се има предвид творческия екип, темата и отличния изходен материал, „Нула Нула Нула“ директно отива в челните места на графа задължителни. И като казахме творчески екип, вероятно сте забелязали, че сред по-разпознаваемите лица пред камерата са Дейн ДеХаан, Андреа Райсбороу и Гейбриъл Бърн.

Сега ви предлагаме официалния синопсис на българското издание на романа, както и два тийзър постера.

Нула Нула Нула“ е най-качественото бяло брашно. Също така и кодово название сред наркотрафикантите за най-чистия кокаин на пазара. Този „жаргон“ е заглавие на забележителното разследване на Роберто Савиано за това как трафикът на кокаин въвлича света в сивата икономика и налага собствени порочни правила и поквара на своите слуги, а чрез тях и върху всички нас.

Белият прах е посипал планетата и ако не е под носа ни, той е пред очите ни. Той не е екзотика на криминалния живот, а част от всекидневието ни. Строителство, банки, необяснимо успешни бизнесмени и политици – във всяка точка на планетата, зад тях се проточва бялата нишка на коката.

Нула Нула Нула“ не разказва истории, а разкрива механизмите на съвременната световна икономика.

Огромният документален материал, събран от Роберто Савиано, е представен с присъщата за автора страст, близка по своята сила до акта на самозапалване. Смелият журналист, разобличил тъмните сделки на неаполитанската мафия в знаменития си документален роман „Гомор”, отново доказва, че най-големият враг на страха е словото. Осъден на смърт от Камората, авторът е под 24-часова охрана повече от 7 години. През това време той опознава отблизо служителите на правоохранителните органи по света. Благодарение на тяхната информация, Роберто придобива детайлна представа за целта и мащаба на търговията с дрога. И написва потресаващ репортаж, в който изумително съчетава емоционалния си изказ с хладнокръвен геополитически анализ.

Посвещавам тази книга на всички карабинери, които са ме охранявали. Над 38 000 часа, прекарани заедно. И за часовете, които тепърва ще прекараме. Навсякъде.
Роберто Савиано

zerozerozero_poster-2-9585 zerozerozero_9585

Освен Стефано Солима, режисьори начаст от епизодите на „Нула Нула Нула“ са Пабло Траперо („The Clan“) и Янус Мец („True Detective“). Сред изпълнителните продуценти са Стефано Солима, Роберто Савиано, Леонардо Фасоли и Маурицио Кац. В ролите са Дейн ДеХаан, Андреа Райсбороу, Гейбриъл Бърн, Харолд Торес, Джузепе Де Доменико, Франческо Колела, Чеки Карио и др.

Премиерата на „Нула Нула Нула“ („ZeroZeroZero“) е 6 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *