Бъдещето изглежда все по-обнадеждаващо, след като в него намират своето място нови екранизации по класики като творбите на Джейн Остин. Джорджианската епоха оживява с нов блясък и чар пред камерата на режисьорката-дебютант Отъм де Уайлд в изпълнения с духовитост филм „Ема“ („Emma”).

Историята е позната – в центъра й „танцува” сватовницата Ема (Аня Тейлър-Джой), а покрай нейните занимания авторката на романа споделя проникновени истини за живота в нейното съвремие и за досадните условности на превзетите британски нрави. Онова време вече се е превърнало в минало, но британският хумор е останал – и когато ни се предлага в пълния си блясък, неизбежно ще го уважим!

Много ни харесва как Аня Тейлър-Джой инстинктивно „влиза във владение” на своята героиня – от видяното в този и предишния трейлър оставаме с впечатление, че девойката се е забавлявала с тази актьорска задача така, както самата Ема е извличала наслада от своите занимания с преплитането на хорските съдби. С риск да се повторим, ще обърнем отново внимание на синхрона между Бил Най и младата Джой като баща и дъщеря – много го обичаме този дяволит шегаджия и се надяваме да го видим във вихъра на способностите му. Ще припомним официалния синопсис за всички, които смятат, че Джейн Остин е демоде и няма нужда да си губят времето с нейните романи:

Обичаната комедия на Джейн Остин, посветена на усилията да намериш своя равностоен партньор и да извоюваш собствения си „щастлив край”, е пресътворена в новата филмова адаптация „Ема”. Красива, умна и богата, Ема Удхаус е неуморната пчеличка-сватовница в градчето, в което живее. В тази бляскава сатира на социалното и класовото разделение, посветена на порастването в общество, подчиняващо се на безброй условности, главната героиня се опитва да събира двойки – и въпреки че понякога греши, не се отказва. Може би именно затова трудно открива истинската любов, която често е пред очите ни, но не успяваме да я забележим…

Ролята на мистър Найтли в новата екранизация е поверена на Джони Флин, в актьорския екип са още комедийната актриса Миранда Харт („Miranda” на ВВС), Джош О’Конър („Doctor Who”), Джема Уелън („Игра на тронове”), Миа Гот, Рупърт Грейвс, Калъм Търнър, Амбър Андерсън, Таня Рейнолдс, Конър Суиндълс и др.

Българската премиера на филма е в синхрон с британската – на 14 февруари 2020 година, а в Щатите ще могат да видят „Ема“ („Emma”) цяла седмица по-късно – от 21 февруари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *