Много ни допада всяка среща с умния монтаж – защото подреждането на кадри, дори в един обикновен рекламен трейлър, е умение, което се придобива с практиката, но за него е нужен и много нестандартен творчески порив, усет за композиция, вътрешен ритъм, стремеж към провокация и какво ли още не… Още по-вдъхновяващо е, когато ни се предлага нова среща с творчеството на легендарната Джейн Остин, пресътворена през погледа на една дама – Отъм де Уайлд, прочут майстор-фотограф в САЩ, която е решила, че ще направи своя режисьорски дебют на 50-годишна възраст и е избрала за това една от най-свежите творби на Остин – „Ема“ („Emma”).

200 години след публикуването на романа, той ще се „роди” отново пред публиката, която надали помни младата Гуинет Полтроу, която влезе в ролята на Ема през 1996, а нейни партньори бяха очарователните Джеръми Нортъм и Юън Макгрегър. Преди (вече) десет години ВВС направи един приятен мини-сериал, в който главните роли бяха поверени на Ромола Гараи и Джони Лий Милър. Сега идва ред на днешните млади красавици – изборът на де Уайлд пада върху Аня Тейлър-Джой и от това, което виждаме в трейлъра, девойката се справя блестящо със задачата си.

Дръзко и забавно – точно какъвто трябва да бъде един филм, представящ остроумието и съвършено прецизната ироничност на великолепната Джейн Остин! Самото присъствие на Бил Най е истинска наслада за всеки ценител на актьорското майсторство. Според скромното ни мнение двамата с Аня си отиват много добре като татко и щерка-сватовница. От кратките кадри на трейлъра не можахме да преценим дали Джони Флин е най-добрият вариант за мистър Найтли, избраникът на Ема, но след като режисьорката е решила така, ще се радваме да проследим партньорството им на екрана. Ето какво гласи официалният синопсис на „Ема” – за всички, които не са имали… куража да прочетат романа:

Обичаната комедия на Джейн Остин, посветена на усилията да намериш своя равностоен партньор и да извоюваш собствения си „щастлив край”, е пресътворена в новата филмова адаптация „Ема”. Красива, умна и богата, Ема Удхаус е неуморната пчеличка-сватовница в градчето, в което живее. В тази бляскава сатира на социалното и класовото разделение, посветена на порастването в общество, подчиняващо се на безброй условности, главната героиня се опитва да събира двойки – и въпреки че понякога греши, не се отказва. Може би именно затова трудно открива истинската любов, която често е пред очите ни, но не успяваме да я забележим…

плакат

В актьорския екип на „Ема“ („Emma”) са още комедийната актриса Миранда Харт („Miranda” на ВВС), Джош О’Конър („Doctor Who”), Джема Уелън („Игра на тронове”), Миа Гот, Рупърт Грейвс и др.

Българската премиера на филма е 14 февруари 2020 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *