За съжаление, едно от най-интересните неща около подготвяния от незнайно колко време (първата ни новина по темата е от 2010, но със сигурност идеята съществува и от по-рано) римейк на „Подпалвачката“ („Firestarter“, познат и като „Живата факла“), а именно, че немският режисьор Фатих Акин ще режисира, се оказа химера. Тогава споменахме, че това ни се струва странно и се зачудихме защо е решил да се заеме с такъв проект – дали за пари или е фен на книгата, или нещо в подхода към тази адаптация да го е спечелило.

Е, какъвто и да е бил случаят, вече е минало, а явно отпада и идеята Акива Голдсман да е замесен – новата екранизация на „Подпалвачката“ ще се режисира от Кийт Томас, чийто дебют „The Vigil“ получи доста добри ревюта. Компанията Blumhouse на Джейсън Блум ще разпространява „The Vigil“ в САЩ и явно Блум го е харесал достатъчно, за да повери на Томас и подготвяния римейк. Томас ще режисира по сценария на Скот Тийнс („Halloween Kills“), който вероятно ще игнорира първия филм с Дрю Баримор от 1984 и ще бъде нова адаптация на романа на Кинг за малко момиче със свръх-сили, които правителството иска да използва.

За тези, които не са запознати с романа на Кинг, ето го и краткия официален синопсис на „Бард“, чието издание е със заглавието „Живата факла“:

Какво става, когато един зловещ научен експеримент излезе извън контрол? Какво се ражда от срещата между невинността и злото?

Мъж и жена се подлагат на свръхсекретен правителствен експеримент, целящ създаването на необикновени психически способности. По-късно двамата се женят. Ражда им се дъщеря. Но още от първите си дни момиченцето загатва за дивата и ужасяваща сила, която расте в него. Родителите отчаяно се опитват да овладеят тази сила и да научат детето да се държи „нормално“. Правителството иска „творението“ си обратно – за своите собствени безумни цели. Иска огъня!

Както и да искате да наричате романа на Кинг – „Подпалвачката“, „Живата факла“ или „Firestarter“, той заслужава по-добра екранизация от филма от 1984. Дали ще я получи обаче, това е съвсем друг въпрос – на този етап, май ще сме доволни и на нещо средняшко. Въпреки своеобразния ренесанс от екранизации по Стивън Кинг, за който толкова често пишем, все още има доста разочарования. На нещо наистина добро все още не смеем да се надяваме…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Върнах се назад във времето с линка към новината още от 2010-а 🙂 . От “ Maximum Overdrive“ май помня единствено якият саундтрак на AC/DC (ако не бъркам, де и музиката вътре не е тяхна) и това, че главния, „лошия“ камион имаше едно много зловещо дяволско лице почти върху цялата предна част на кабината… Иначе, да, доста тъпичък филм (особено оценен от дистанцията на времето) ама за едно 12-13 годишно хлапе, което тепърва става фен на Кинг и всичко, свързано с Краля предизвиква огромен интерес, филма си беше истинско събитие 🙂 …