След години престой в… „зоната на здрача“, новата версия на „Зоната на здрача“ най-накрая се реализира под надзора на Джордан Пийл и въпросът сега е „защо да не очакваме същото и за отдавна подготвяния биографичен филм за създателя на революционния сериал Род Сърлинг“?

Множество източници в интернет съобщават, че Mandalay Pictures, в лицето на Джейсън Майкъл Берман, Кевин Търън, Матю Линднър и Брайън Йънг, ще продуцират филм за живота на Сърлинг. Най-интересната част от новината обаче е, че начело на проекта ще застане някога изключително обещаващия млад режисьор и сценарист Ричард Кели, който от десетилетие не се е появявал на филмовата сцена, като последният му кредит е като продуцент на доста лошия „Операция Край на играта“ от 2010 г.

За тези от вас, които не се сещат кой точно е Ричард Кели (все пак десет години са си много време), е необходимо да кажем само едно заглавие: „Дони Дарко“ – модерен фантастичен шедьовър, който по нашето скромно мнение се нарежда сред най-добрите представители не само на жанра, но и на киното като цяло, особено пък на фона на последните две десетилетия. Впоследствие Кели сътвори амбициозния, но оказал се грандиозен финансов и културен провал „Southland Tales“, а последният му филм като режисьор и сценарист е „Кутията” от 2009 г., който също се води за сериозен неуспех.

Ричард Кели - „Дони Дарко“
Ричард Кели – „Дони Дарко“

Очевидно Ричард Кели има проблематична кариера. Той обаче винаги ще има „Дони Дарко“ във филмографията си и дори никога повече да не направи нищо читаво, ние пак ще го уважаваме. Само дето според нас той вече е направил още нещо качествено и това е споменатият по-горе „Кутията”, който ние доста харесваме.

Всъщност споменаваме „Кутията” не само за да отбележим, че за нас Ричард Кели не е само „one hit wonder“ и имаме вяра, че занапред ще ни предложи качествени неща, а защото филмът е вдъхновен от един от най-известните епизоди на „Зоната на здрача“ – „Button, Button” на големия Ричард Матисън. Тоест, очевидно е, че Кели е фен на поредицата, а от там на Род Сърлинг (нещо, което сме чували да потвърждава), и смятаме, че точно от това има нужда той като творец – да избяга малко от оригиналните и предизвикателни за ума фантастични сюжети и да разкаже една „обикновена“ история, която му харесва и го вдъхновява.

Припомняме, че освен като създател на „Зоната на здрача”, Род Сърлинг е известен и като един от сценаристите на класиката „Планетата на маймуните”. Той е бил парашутист във Втората световна война, работил е в радиото и постепенно, с развитието на телевизията, се е прехвърлил към малкия екран, а към края на живота си (през 1975) е бил преподавател в колеж. В кариерата му има доста интересни моменти, които, като негови фенове, ще се радваме да видим на екран.

Стискаме палци този проект да се осъществи и да не е поредната бозава биография (ала „Толкин“) – според нас Ричард Кели определено може да внесе нещо свежо и различно. Снимките на филма се очаква да започнат следващата година. Ще следим развитието на продукцията и ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *