Journey to the West

Няколко пъти сме споменавали, а и възнамеряваме да го правим отново и отново, докато не бъдем убедени в противното, че Нийл Геймън е един от най-надценените автори на нашето време. Единственото, което сме чели от него и което става за нещо са разказите му и „Добри поличби” –  тя обаче е в съавторство с Тери Пратчет и не сме сигурни, че му се брои. Все пак, признаваме, че не сме чели всичко и е възможно да коригираме леко твърдата си позиция.

След като изяснихме това, можем да пристъпим и към действителната новина. От Variety съобщават, че продуцентът Жан Джижон е привлякъл Геймън да адаптира за големия екран „Journey to the West” – едно от четирите произведения, считани за класика в китайската литература – за монах и трима пазители, които пътуват към Западното кралство (Индия), за да открият свещени текстове. Ако ви звучи прекалено елементарно, хвърлете един поглед тук и бързо ще промените мнението си. Произведението е наистина сложно и работата по екранизирането няма да е никак лесна.

За да може да се обхване тази сложност е предвидено продукцията да бъде наистина голяма. Тя ще се състои от три 3D филма, всеки от които ще бъде с бюджет от 100 милиона. За да се справят със задачата, Джижон и Геймън са се консултирали с Джеймс Камерън как точно да организират структурата на трилогията и разбира се, да им помогне с 3D презентацията.

От „Variety” съобщават още, че Гийермо дел Торо е в челните места в листата на желаните режисьори. Според думите на Джижон Дел Торо е „заинтересуван от проекта, но първо иска да види трийтмент”.

На този етап ние се отнасяме скептично към всички режисьорски проекти на Дел Торо, ако не знаете защо, може да видите тази неприятна новина, да не говорим, че той по принцип е свързан със 160 проекта. Но предвид, че е добър приятел с Геймън и Камерън, който явно ще служи като сценарен и технически консултант, може пък да станат нещата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. Интересно… Но някак не ми пасва на личния вкус, когато не-китайци се опитват да нищят китайската митология.

  Безспорно "Пътуване на Запад" за пътешествията на Краля на Маймуните (Сун Укун), Свинчо и Мълчаливия Монах, които съпровождат Сюен Дзан в търсене на будистки текстове е една от най-значимите в китайската литература и като такова е необходимо сериозен подход към него.

  Вариантът на Стивън Чоу "Chinese Odyssey" е добър пример за това как трябва да се прави – въпреки годините си, и остарелите спец. ефекти историята е предадена достатъчно увлекателно.

  Имаше и един сериал по "Холмарк", който също се опита да пресъздаде приключенията – с участието на Ръсел Уон, Ричард Нг и други актьори – постна работа, но като за телевизионна продукция ставаше да убиеш няколко часа.

  "Forbidden Kingdom" засега ми е най-пресен като пример, но там бяха омешали доста нещата, въпреки първото участие на Джеки Чан и Джет Ли заедно на екран – филма куцаше по други параграфи, не само дървеняшкото участие на Майкъл Ангарано и големия хайп около 3 минутния бой межди двете легенди от филмите за бойни изкуства. И не беше чисто пренасяне на легендата, а просто бяха направили заемки от много сфери, включително даоизма, дзен-будизма и прочие елементи.

  Пък и все пак всичките книги за пътуването на Сюен Дзан са 32 – във всяка се разказва различна история и малко ме съмнява да съберат всички на едно място, било то и в 3 филма…

  Дано "червените глави" (гуайло) не опропастят този толкова увлекателен сюжет… Но времето ще покаже 🙂

  Поздрави

  Кирил Вълков

 2. секс да не видиш поне месец, Дринов, задето пишете такива неща за Геймън 😛 😀

  Пратчет много го харесва (не в онзи смисъл, разбира се) 🙂 Иначе движещата сила в Добри поличби е бил Нийл.

  Вярно е, че бащата на Геймън е сред лидерите на сциентоложката църква, но Нийл се е отказал от него и е атеист. Освен това е един от най-изящните разказвачи на фентъзи приказки 🙂

  Да им съхнат топките на Юниверсъл за провала им да адаптират Лъвкрафт 🙂

  Брей, само проклинам да му се не види 🙂 От 8 ми март ще да е 😛 😀

 3. @ lammoth

  Подкрепям!

  Дринов от литература не разбира. И от филми също 🙂

 4. И според мен Геймън е надценен, което не го прави слаб автор, разбира се. 🙂 А тоя проект изглежда интересен.

 5. @lammoth

  Kакъв секс бе, братче? Аз съм женен. 😀 😀 😀

  @надя

  Права си, но си представи ти колко си зле, защото колкото и да не разбирам, пак съм по-напред с материал от теб! Смешни колежанчета! 🙂 🙂

  Като прочета "Грейвярд бук" и някой от прехвалениет му комикси ще реша окончателно. Засега Геймън си е в категория "СМУЧЕ"! 🙂

 6. @Кирил Вълков

  Както винаги си запознат по темата. 🙂

  “Chinese Odyssey” не съм го гледал, но харесвам Чоу и мисля, че може да ми допадне.

  “Forbidden Kingdom” е помия за която не ми се говори. 🙂

  Я кажи, на този Жан Джижон така ли му се пише името, че се измъчих!? 🙂

 7. Звучи интересно.Дано стане.

  Сериалът който го даваха по Холмарк на ставаше.

 8. O, и аз съм фен на Чоу! Дори само заради Кунг-фу тупалките и Шаолин сокър-а! 😀 Голям пич е 🙂

 9. @Дринов: Предполагам си взел името от английски вариант, видях откъде и според моите скромни познания името му би трябвало да бъде Джан Зъжон – малко смешно е изписано, но има някои особености в изписването и на английски 🙂

  @lammoth: Стивън Чоу е нека кажа, приличен актьор с някои добри попадения в кариерата си, но понеже тук по нашите ширини дойдоха предимно заглавията, които се разпространяват от големи американски компании виждаме само това… Което е жалко, понеже той има някои по-стари филми с доста добри пропорции на сюжет, комедия и туплаки 🙂

  Поздрави на всички!

  Кирил