След „Song to Song”, чиито рейтинг предпочитаме да не обсъждаме, Терънс Малик е посветил миналата година на два късометражни проекта, както и на довършване на заснетия през лятото на 2016 година „Radegund”, който в момента носи заглавието „A Hidden Life”. Очевидно препратката към името на тюрингска принцеса, кралица на франките от ранното средновековие, превърнала се в светица, не е била достатъчно атрактивна за бъдещите разпространители на филма – съгласете се, колко зрители биха се впечатлили от непроизносимо, дори и в англоезичните страни, заглавие?

Както вече сме споделяли, разказът е позициониран по времето на Втората световна война и проследява истинската история на австриеца Франц Йегерщетер, който поради личните си убеждения отказва да се бие на фронта за Третия Райх и е екзекутиран през 1943 година. По-късно е канонизиран и почитан като блажен мъченик от католическата църква. В ролята на пацифиста е Аугуст Дийл, добре познат от Гадни копилета” на Куентин Тарантино.

Действието на „A Hidden Life“ започва в идилично австрийско селце, за да проследи Франц и неговата съпруга, които са част от съпротивата. Разказана чрез действителни писма, тази драматична любовна история разкрива конфликта на семейството с останалите жители на селцето, църквата, управата и приятелите им, които са принудени да направят своя избор.

Съвсем естествено е преди премиерата на филма в Кан в мрежата да се появят снимки от най-новата творба на Малик. Вижте ги.

hidden-life-terrence-malick-img01-20190512 hidden-life-terrence-malick-img02-20190512 hidden-life-terrence-malick-img03-20190512 hidden-life-terrence-malick-img04-20190512

В „A Hidden Life“ публиката ще има възможност да види последните изпълнения на Михаел Никвист и Бруно Ганц, които си отидоха от този свят известно време след приключване на снимките. Ролята на съпругата Франциска Йегерщетер е поверена на Валери Пакнър, а в актьорския екип участват още Матиас Схонартс, Улрих Матис, Мария Симон и още много европейски актьори.

Обясненията на Терънс Малик, че вече се е отказал от интуитивния си подход към работата и отново разчита на сценарий, като спазва предварителна подредба на епизодите, звучи малко като оправдание – за всички, които са останали разочаровани от (част от) последните му филми, обърнете внимание на промяната в авторовия подход. Това обаче не пречи на времетраенето – „A Hidden Life” е с продължителност три часа…

Оператор на филма е Йорг Видмер, който е работил зад камера по „Дървото на живота”, „Song To Song” и „Knight of Cups”, но също така има опит и като стедикам майстор в „Pina” на Вим Вендерс и още над 150 филма в най-различни жанрове. Музиката е дело на Джеймс Нютън Хауърд. И сега остава да чакаме могъщият фестивал в Кан да започне (следващата седмица), за да получим първите отзиви.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *