джон хилкоут
Джон Хилкоут

Следващият класически филм, на който ще бъде направен римейк, не е точно това, което очаквахме, но колкото повече четем за него, толкова повече въображението ни се разпалва. Става дума за хоръра от 1968 г., наречен „Witchfinder General”, в който главната роля е изиграна от повече от легендарния Винсънт Прайс. Римейкът се подготвя от Никълъс Виндинг Рефн в продуцентска роля и Джон Хилкоут като режисьор.

Оригиналният „Witchfinder General” разказва историята на реалната историческа особа Матю Хопкинс, който по време на английската гражданска война през XVII век поема титулярната роля и тръгва из английските села да събира награда за всяка една вещица и вещер, които намери, измъчи и екзекутира. Оригиналният филм е сметнат за толкова прекалено насилствен и брутален, че във Великобритания е излъчван само в силно орязана версия.

Никълъс Виндинг Реф

За такъв тип история комбинацията Рефн-Хилкоут ни звучи повече от подходяща. Филмите на Никълъс Виндинг Рефн обикновено са адски стилизирани и съдържат много графично, но никога самоцелно насилие – така беше и с ненадминатия „Живот на скорост”, и със „Само Бог прощава”, и с „Неоновият демон”. Насилието и брутализмът са в арсенала на Рефн като инструменти за изследване на характери, което адски много ни допада. Това, че е майстор на визуалното засега го изключваме от надеждите си, защото тук все пак ще бъде продуцент.

Режисьорските очаквания обръщаме към Джон Хилкоут, който също има резюме, на което не трябва да се обръща гръб – „Пътят”, „Беззаконие”, „The Proposition” – все яко оригинални, стабилни филми, занимаващи се с отритнати от обществото персонажи с нестандартно работещи морални компаси. Вярно е, че последният му филм – натъпканият със звезди „Triple 9”, се сгромоляса впечатляващо, но това няма никакво значение – от такъв талантлив режисьор няма да се отречем след един провал.

Хилкоут има доста обещаваща реплика за проекта, която е споделил в Кан:

Идеята за свят, докаран до екстремни мерки, където страхът напада всички като хищник и отприщва религиозен фанатизъм, борещи се за надмощие факции, еретици, ловуване на вещици и племенните инстинкти у хората…. ми изглежда странно позната в днешния свят.

И докато ужасно много се дразним на набутани през просото политически конотации и паралели, това сме навити да го преглътнем, ако изброените тематики наистина са разгледани по качествен начин, в стилен и артистичен исторически хорър-трилър.

За сценарист на римейка на „Witchfinder General” е нает Джон Кроукър, автор на „The Woman in Black 2” и „Падингтън 2“, което е, меко казано, интересна комбинация, но някои хора са всестранно развити личности.

Гледайте трейлъра на оригиналния филм, насладете се на невероятния Винсънт Прайс и се почудете с нас кой може да влезе в неговите обувки. Смеем ли да мечтаем?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Рефн отдавна се кани на тая класика. Да видим дали от канене ще се стигне до реализация.