„Роуз Мадър” и „Под купола”

Има някои автори, за които всякакво развитие на кино-фронта е добра новина, независимо дали става дума за истинска кино-екранизация или за нискобюджетния вариант, телевизионен филм или сериал. За съжаление, Стивън Кинг не е един от тези автори. Дори и да игнорираме годините… не, десетилетията съсипани екранизации, покрай обявения/забавения/спрения/възродения проект „Тъмната кула” направо ни се прииска, ако не могат да ни зарадват с нещо, просто да го оставят намира.

Е, оказва се, че поне около други две Кинг екранизации има някакви добри новини и те са свързани все със сценаристи – Брайън К. Вон за „Showtime” сериала „Под купола” и Наоми Шеридън за „Роуз Мадър”.
Да започнем с „Роуз Мадър”, защото досега не сме споменавали за този проект, а снимките трябва да започнат в близките 18 месеца – това ще рече, че има предостатъчно време нещо да се обърка. Поне има шанс основата да е качествена, защото както вече стана ясно, сценарият е дело на Наоми Шеридън (дъщеря на Джим Шеридън, който преди да се изложи с „Get Rich or Die Tryin” и „Dream House” в резюмето си имаше филми като „В името на отца”, „My Left Foot” и „Боксьорът”), чиито първи опит в писането бе бащиният ѝ „В Америка”, за който беше номинирана за „Оскар”.

След четиринайсет години брак Роузи Даниелс внезапно решава да избяга от съпруга си, който я подлага на непрекъснат тормоз. Когато се озовава в непознат град, тя се заема с наглед непосилната задача да си изгради нов живот. Но съпругът й, полицай с инстинкти на хищник, безмилостно я преследва, постепенно загубвайки човешкия си облик. За да оцелее, Роузи трябва да проникне във въображаемия свят на една картина и да се превърне в необикновената Роуз Мадър.

За подготвяния от Стивън Спилбърг сериал „Под купола” разбрахме това лято и според Deadline, след „изчерпателно търсене” от страна на „Showtime” вече има избран сценарист и това е Брайън К. Вон („Изгубени” и няколко доста популярни комикса). За съжаление, с изключение на като че ли добре избрания сценарист, няма никакви нови подробности около проекта и след като Вон тепърва ще започва работа, вероятно ще трябва доста да почакаме.

През един безоблачен октомврийски ден над градчето Честър Милс се спуска прозрачен и непробиваем купол и го откъсва от света. Появата му, наблюдавана от един от главните герои Дейл Барбара, е внезапна и неумолима. Човеците могат да докоснат преградата, без да пострадат, но електронните уреди се взривяват в близост до нея. В Честър Милс настъпва апокалипсис. Въздухът започва да се нажежава, а още по-бързо се нажежава политическата атмосфера. Хората, попаднали в капан и заплашени от гладна смърт, изпадат в паника и у тях изплува първичният стремеж за оцеляване… на всяка цена. Оформят се два лагера, предвождани от Дейл Барбара и „тарторът” в Честър Милс – Големия Джим Рени. За Рени куполът е само средство за установяване на пълен контрол. Дейл и Джулия, редакторка в местния вестник, организират съпротивата срещу него. Накратко, авторът отново се връща към темата за извечното противопоставяне на морала и либерализма срещу алчността, корупцията и фундаментализма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *