младия дж. р. р. толкин
Дж. Р. Р. Толкин

Преди няколко дни бяхме изненадани приятно, че „Tolkien” – очакваният биографичен проект за живота на Джон Роналд Руел Толкин, не само не е прекратен, но и уверено върви към екрана. Обявената премиерна дата, 10 май, означаваше, че няма да чакаме много, преди да видим някакви рекламни материали и ето, че те вече са факт. Използвайки своя Instagram, Никълъс Холт, който влиза в ролята на Толкин, представи първите официални снимки от филма.

Преди да видите кадрите, припомняме, че „Tolkien” изследва ранните години от живота на осиротелия Дж. Р. Р. Толкин, който намира приятелство, любов и вдъхновение сред група подобни нему аутсайдери в училище. Избухването на Първата световна война обаче заплашва да разбие тяхната „Задруга“. Всички тези преживявания ще вдъхновят Толкин да напише своите известни книги за Средната земя.

Освен Никълъс Холт като Толкин, на снимките откриваме и Лили Колинс като съпругата му, както и „групата аутсайдери“, споменати в синопсиса. Вижте.

никалъс холт tolkhoult1 tolkhoult3 tolkhoult2

Виждаме, че епохата е пресъздадена чудесно, но това не е нещо, което трябва да се отбелязва като плюс и в наше време рядко има неприятни изненади в тази посока. За друго няма как да съдим само по снимките – продължаваме да се надяваме, че „Tolkien” ще е малко по-мрачен портрет на Толкин (животът му определено допуска подобно нещо), а не захаросана биография, следваща всички клишета на жанра. Пак да споменем, че надеждите ни в тази посока падат на плещите на доста интересния и талантлив финландски режисьор Доме Карукоски („Tom of Finland“).

Tolkien” е по сценарий на Дейвид Глийсън („Каубои и извънземни“) и Стивън Бересфорд („Pride“), а освен Никълъс Холт и Лили Колинс, в ролите ще видим Колм Мийни, Антъни Бойл, Патрик Гибсън, Том Глин-Карни, Крейг Робинсън, Лора Донъли, Женевив О‘Райли, Пам Ферис, Дерек Джакоби и др.

Премиерата е на 10 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Падам си по биографични филми. Да се надяваме, че ще е добър.

    1. Аз не съм им фен, но този ще го гледам. Може би най-добрият фентъзи писател на 20ти век

    2. Аз пък не харесвам Хобит и Властелина, но за щастие този филм ще е фокусиран върху живота на техния автор, а не върху Ам-Гъл.

    3. За сметка на това пък харесваш Светли :).