След „Омарът“, който бе номиниран за „Оскар“, и „Убийството на свещения елен“, който грабна „Златна палма“ за оригинален сценарий миналата година, се очакваше Йоргос Лантимос да продължи успешната си поредица, но малцина са мислили, че би посегнал към осъществяването на исторически биографичен филм. Явно точно такъв ще се окаже новият му проект „The Favourite“, който ще ни пренесе в Англия от началото на 18-ти век, когато кралица Анна заема трона и остава в историята с обединяването на Англия и Шотландия, но видно от първия трейлър, филмът ще разкаже по-скоро за задкулисните политически игри между приближените на кралицата.

Кралиците също са хора и дори те имат нужда от забавления, но във видеото Анна изглежда по-загрижена от състезания с патици, отколкото за управлението на страната си по време на войната с французите, които явно не са били единствените с прилично ексцентрична кралица, вдъхновила филмовата индустрия. Анна (Оливия Колман) поддържа близки взаимоотношения с довереницата си Сара Чърчил (Рейчъл Вайс), на която до голяма степен е поверила политическите си дела. Ситуацията се пообърква при пристигането на братовчедката на Сара – Абигейл (Ема Стоун), която бързо замества Сара като любимка на кралицата и така предизвиква началото на безумна битка за власт.

The Favourite“ изглежда пълен с политически битки, присъщи на историческа драма, но с допълнителните положителни качества, идващи от блестящия талант на Лантимос. Трейлърът изглежда откачен и див, малко сексуален и на моменти насилствен и всичко е съпроводено от оркестрална музика, която придава величественост на лудостта. Лудост, която е умело уловена най-вече от Оливия Колман в ролята на кралица Анна. Макар в кастинга да не липсват големи актьорски имена, Колман определено изпъква с актьорската си игра още на ниво трейлър.

Сценарият е дело на Тони Макнамара, който има по-богат опит в телевизионни поредици, и Дебора Дейвис, за която това се явява дебют. Надяваме се Лантимос да е взел най-доброто, на което са способни, понеже очакванията за продукцията са високи и след последните му успехи дори и малките недостатъци биха били разочароващи за публиката.

плакат

В „The Favourite“ освен Оливия Колман, Ема Стоун и Рейчъл Вайс, ще видим още Никълъс Холт, Марк Гатис и Тимъти Айнс. Fox Searchlight Pictures обявяват премиерата на филма в САЩ за 23 ноември, а в Европа филмът ще тръгне по киносалоните догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. lol, изглежда добре :). Микса от комедия и игривост поднесен така не е нещо ново (и в момента не мога да се сетя откъде ми е толкова познат, вероятно от много места), но мисля виждам какво се опитва да постигне Лантимос. Определено доста различно и „нормално“ от предишните му работи, явно е решил да покаже, че не му проблем да направи по-достъпен за публиката филм.

    Само не ми е ясно какво прави кадър от Фонтанът в новината?

  2. Не гледах и не знаех почти нищо от „Елена“ и мисля сега да процедирам пак така. Знам само, че адски ми се гледа.

  3. Кога успя да направи нов филм този човек ?…
    Дали ще се смеем на разните му стереотипи – или те ще се окажат още по-жизнени …