“Десетилетие на българското кино”

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Маймуни през зимата” на Милена Андонова.

Това са всъщност три истории за копнежа към щастие, за огромното желание да го постигнем и за цената, която плащаме, за да го задържим. Във филма се оглеждат една в друга историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха.
Началото на 60-те години на миналия век. Дона е бедно циганско момиче, потънало в приказния романтичен свят, който търси в мъжете. Реалните мъже обаче й оставят само спомени и извънбрачни деца… Тя ще трябва да избере между сигурността на децата си и мъжа, който най-сетне я е приел…
Началото на 80-те. Лукреция е болезнено амбициозна, отлична студентка по право. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Но се оказва, че ще трябва да се бори за любовта си. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите й, Лукреция взима потресаващо решение…
2001 г. Таня има всичко – щастлив брак, богатство, стабилност. Ала за нея истинското щастие е в това да има дете – единственото нещо, което влюбеният Лазар не може да й даде.. Тана решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им…
Дона, Лукреция и Тана звучат като три куплета на един сонет – всяка със своя живот, всяка със своите амбиции, и трите извън ограниченията на своето време. Българската зима свързва техните истории – разделени от десетилетия, замръзнали в своите най-силни житейски моменти. Като три замръзнали въздишки.

Сценарият е на Мария Станкова и Милена Андонова, музиката – на Константин Цеков. Оператори са Рали Ралчев и Радослав Спасов. В главните роли са дебютантки в киното – актрисите Диана Добрева и Ангелина Славова и фолкпевицата Бонка Илиева, известна като Бони. Партнират им популярни актьори, като Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Филип Трифонов. Сценарият е по цикъл от разкази на Мария Станкова, озаглавен „Седем гневни жени”.

Филмът е копродукция на България (Филмова къща „Провентус”) и Германия („Татфилм”), с подкрепата на БНТ, Националния филмов център и Фонд MDM (Мitteldeutsche Medienforderung).

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *