Задава се още една драматична история, базирана на исторически факти, като интересна част от информацията около нея е фактът, че начело на проекта застава Мими Ледър – режисьор, дебютирала в „голямото кино” с екшън и суперпродукции („The Peacemaker”, „Deep Impact”) в самия край на миналия век, но събрала изключителен опит от различни телевизионни поредици, част от които изпълвт филмографията й и до ден днешен. И тъй като в случая с новя филм „On the Basis of Sex” става въпрос (най-вече) за равенство между половете, вероятно за продуцентите няма по-подходящ избор от жена – режисьор.

Focus Features и Participant Media пуснаха първия трейлър на драматичната история, чиито главен герой е съдията от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг, втората жена-съдия, приета в този висш орган на съдебната власт, родена през 1933 година и назначена от президента Бил Клинтън на тази отговорна позиция през 1993 година. В ролята на Рут като борбената млада жена, която се опитва чрез съдебни дела да победи дискриминацията по пол, установена в продължение на векове в (почти) всички познати общества, влиза чаровната и безстрашна Фелисити Джоунс, а като обичния й и винаги подкрепящ неин съпруг ще видим Арми Хамър.

Забележително е поставянето в една плоскост по отношение на конституцията на „жена” и „свобода”, още повече, че – както става ясно и от трийлъра – един от най-важните „козове” на Гинсбърг се крие в случай, който става прецедент – тя повдига темата за дискриминацията срещу мъжете по отношение на грижата за децата. Всичко звучи и изглежда много любопитно и се надяваме искрено на чувството за мяра на Мими Ледър, за да не се превърне този обещаващ разказ в плакатна демонстрация на загриженост по актуални теми и модерни тенденции…

Ето какво декларира официалният синопсис:

Филмът разказва една вдъхновяваща и изпълнена с борбен дух истинска история, която проследява младата юристка Рут Бейдър Гинсбърг, обединила усилията си със своя съпруг Марти по едно основополагащо дело, внесено в апелативния съд на САЩ и победило дискриминацията на база пол. Премиерата на филма е предвидена за 2018 година по случай 25-ата годишнина на Гинсбърг като съдия във Върховния съд на САЩ.

плакат

Сценарият на „On the Basis of Sex” е дело на Даниел Стийпълман, а във филма участват още Джъстин Теру, Кати Бейтс, Сам Уотърстън, Джак Рейнър и Кейли Спени. Премиерата на съдебната драматична история се очаква да бъде на 25 декември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *