Джонатън Нолан и Лиса Джой
Джонатън Нолан и Лиса Джой

Трябва да намерим нов начин да почваме подобни новини, писна ни всеки ден да пишем „от години чакаме“, „последно писахме преди години“ или „от доста време знаем“ за проекти, които се точат понякога не с години, а с десетилетия. Но какво да направим, фенове сме на киберпънка и на Уилям Гибсън и действително от години чакаме екранизацията по неговата класика „Невромантик“, за който за първи сме писали само няколко седмици след създаването на този сайт. Тогава споделихме, че Винченцо Натали („Cube“, „Splice“) се надява да режисира, въпреки че последно (и доста по-скоро) се носеха слухове за Тим Милър.

Наистина се уморихме да чакаме „Невромантик“, а и на Натали явно му омръзна да се бори след приблизително седем години ходене по мъките. За сметка на това, сега научаваме, че Amazon и създателите на безобразно успешния „Западен свят“, който се завръща за втори сезон след броени дни, подготвят нов сериал по роман на Уилям Гибсън – издаденият през 2014 „The Peripheral“ („Периферни тела“), и Натали има още един шанс да докаже, че е голям фен на фантаста.

Джонатън Нолан и Лиса Джой подготвят проекта, който се е озовал при Amazon след сериозно наддаване и е одобрен за цял сезон, без да се налага да минава през пилот и евентуална поръчка на допълнителни епизоди. Сценарият ще е дело на Скот Б. Смит („A Simple Plan“), а режисьор действително ще е Винченцо Натали, който напоследък работи предимно на малкия екран (отделни епизоди на „Ханибал“, „Западен свят“, „The Strain“).

Признаваме, че все още не сме чели „The Peripheral“, но историята ни се струва обещаваща, поне от това, което виждаме в официалния синопсис по-долу:

Флин Фишър живее в провинциална Америка, където няма много възможности, ако не се брои производството на наркотици, които тя се опитва да избегне. Брат ѝ Бъртън живее с помощите за ветерани, които му се полагат заради неврологични травми, които е получил, служейки в елитния отряд „Haptic Recon“ на морските пехотинци. Флин свързва двата края, работейки в местния 3D принтшоп. Преди е изкарвала повече от онлайн игра, но се е наложило да се откаже.

Уилф Нетертън живее в Лондон, 70 и няколко години след Флин и Бъртън и след бавен апокалипсис, продължил десетилетия. За оцелелите животът не е лош, стига да имат средства, а не са останали много хора без такива. Уилф е успешен публицист, който се възприема като романтичен неудачник в общество, свикнало да живее в миналото.

Бъртън тайно започва да работи онлайн като охрана в някакъв виртуален свят, който малко прилича на Лондон, но е доста по-странен. Флин поема няколко негови смени, след като Бъртън ѝ обещава, че играта не е от жанра „shooter“. Въпреки това тя става свидетел на ужасно престъпление.

Флин и Уилф ще се срещнат. Нейният свят ще бъде завинаги променен, а неговият ще разбере, че бедняците от миналото мога да бъдат опасни типове.

Няма да продължаваме да се оплакваме за „Невромантик“, ще споменем само, че години наред Холивуд се опитва да екранизира още една киберпънк класика и все не се получава – „Снежен крах” на Нийл Стивънсън, за който към края на 2017-та разбрахме, че също има шанс все пак да достигне до нас, пак благодарение на Amazon. Стискаме палци и „Снежен крах“, и „The Peripheral“ („Периферни тела“) да се случат и силно се надяваме крайният резултат да е на ниво. Ще ви държим в течение с развитието на проектите, стига да има такова.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *