Продължаваме да ви запознаваме с основните играчи, попаднали в конкурсната програма на кинофестивала в Кан. Преди месец ви представихме първия трейлър на колумбийския „Birds of Passage“ на Сиро Гера, когото следим, откакто направи фурор с „Прегръдката на змията“ („El abrazo de la serpiente“).

Знаем, че Гера не е склонен на компромиси с качеството и има навика да произвежда  високохудожествени, дори бихме казали, елитарни творби, които жънат награди по световните фестивали. Неслучайно и трите му филма досега („La Sombra del Caminante“, „Los Viajes del viento“ и „El abrazo de la serpiente“) са избирани като колумбийското предложение за „Оскар“, а последният дори беше номиниран от Академията за 2016, макар и да не спечели. Така че и по отношение на „Birds of Passage“ нямаме основание да очакваме нещо по-малко от фестивален хит или номинация за „Оскар“.

Филмът вече имаше своята премиера в Кан миналата седмица и сега не ни остава нищо друго, освен да чакаме оценката на журито, а също и някой роден фестивал да го включи в програмата си (което дори не смеем да си помислим, че би могло да не се случи). А докато чакаме, се натъкнахме на три сцени от филма, които още повече провокираха апетита ни към качествено латиноамериканско кино.

Ето ги и самите клипове:

И трите клипа ни се сториха доста обещаващи и донякъде отговориха на въпроса защо „Birds of Passage” е един от най-очакваните филми на годината. Няколко критици в Кан вече реагираха възторжено на видяното. Ние засега можем да реагираме само на три откъслечни сцени, но смеем да твърдим, че те не ни разочароваха. Видяхме и усетихме емоционалното напрежение в диалога, постигнато без излишен патос, и  семплата, но много въздействаща визуална красота, характерни за стила на Гера.

Колкото до сюжета – той ни грабна безвъзвратно дори само на ниво синопсис и ни прати директно в онова състояние, когато знаеш, че нещо ще ти хареса още преди да си го видял:

„Birds of Passage“ е базиран на истински събития и проследява възхода и падението на колумбийска фамилия фермери-наркотрафиканти от 70-те години. Филмът ни потапя в атмосферата на нарко бизнеса преди ерата „Ескобар“, когато много колумбийски фамилии се изхранват като продават марихуана на американската безгрижна младеж. И така, стъпка по стъпка, безобидната далавера с напушени грингоси се превръща в престъпна индустрия с неподозирани последствия. Последствия, които не подминават и  местното семейство от рода Wayuu, живеещо съвсем простичък живот. До момента, в който родовите ценности като честност, благородство и достойнство не се сблъскат с човешката алчност, а от въпросния сблъсък не избухва братоубийствена война, застрашаваща да унищожи всичко и всички по пътя си.

В „Birds of PassageСиро Гера за пръв път си сътрудничи със своята съпруга – Кристина Гера, която е втори режисьор, а също и продуцент на филма. В каста блестят няколко местни колумбийски имена като Кармина Мартинес, Хосе Акоста, Наталия Рейес, Хуан Мартинес, Джон Нарваес и Хосе Висенте Кост.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *