До ден днешен, най-успешната stop-motion анимация на всички времена остава „Бягството на пилето” на Aardman. Макар от анимационното студио да бяха насъбрали солидно количество почитатели с поредицата си „Уолъс и Громит”, именно „Бягството на пилето” ги изкара на преден план. Предвид успеха на филма, логично се очакваше, че той бързо ще се сдобие с продължение, но това така и н не се случи и 18-години по-късно, дори най-върлите фенове вероятно вече не са се надявали да видят втора част. Но може би следвайки модерния тренд да се правят продължения на стари филми, Aardman официално обявиха, че работят по „Chicken Run 2“.

Тъй като, както вече стана ясно, „Бягството на пилето” излезе през далечната 2000-на година (господи… кога остаряхме!?), смятаме, че не е лошо да си припомним историята. Умната кокошка Джинджър (Джулия Сауалха) и нейните приятели многократно се опитват да избягат от фермата на семейство Туиди, но уви, всеки опит завършва с провал. Самата ферма ни е представена като военен лагер от Втората световна война, където злата Госпожа Туиди (Миранда Ричардсън) превръща кокошките, които не изпълнят трудовата си квота, в пилешки пай. Джинджър и останалите решават, че бягството от трудовия лагер на Туиди би било успешно, ако минат над оградата, проблемът обаче е, че кокошките не летят. Всичко обаче се променя, когато „летящият” американски петел Роки (Мел Гибсън) се сгромолясва в кокошарника. Сладкодумният чужденец завърта главите на кокошките и им обещава, че ще ги научи да летят, ако му позволят да се скрие при тях, и така започват поредица от забавни случки и трогателни моменти, тъй като, разбира се, Роки не може да лети. Грабващата история, невероятната анимация и добрият хумор превръщат филмчето в незабавен хит. Срещу скромния си бюджет от 45 милиона долара, от световния боксофис „Бягството на пилето” прибира над 225 милиона долара (сигурни сме, че от печалбата, семейство Туиди са получили задоволително обезщетение за избягалите пилета).

Вижда се, че на хартия има очевидни основания за продължение, но все пак е нужно да подходим предпазливо, тъй като дългоочакваната втора част ще пристигне при нас поне 19 години след оригинала. Макар напоследък да получаваме достатъчно разочароващи опити да бъдат възродени стари класики, вярваме, че „Chicken Run 2” няма да е сред тях.  Режисурата е поверена в ръцете на Сам Фел („Отнесени“, „ПараНорман“), а сценаристите на оригинала Карей Киркпатрик („Хрониките на Спайдъруик“, „През плета“) и Джон ОФаръл се завръщат, за да напишат продължението на приключенията на Роки, Джинджър и компания. На този етап няма друга информация, но самото потвърждаване, че се работи по продължение на едно от най-обичаните детски филмчета, е достатъчно да ни развълнува.

В момента анимационно студио Aardman работят по пълнометражното продължение на „Овцата Шон”, което се очаква да излезе по кината през 2019-а. Логично би било след него да се започне работа по „Chicken Run 2”. С нетърпение очакваме допълнителни новини относно продукцията, като интересен въпрос пред студио Aardman се очертава това, дали историята ще продължи директно след края на първата част или ще отчете реално изминалите 19 години (дали кокошките живеят толкова?). Важна информация за всички фенове ще е и дали да очакваме да видим отново нашите любимци Роки, Джинджър и останалите от компанията, или “Багството на пилето 2” ще следи историята на други персонажи. Разбира се, интересен е и въпросът дали Мел Гибсън ще се завърне като гласа на петела Роки.

Все още сме на твърде ранен етап, за да можем трезво да дадем оценка на проекта, но децата в нас силно се надяват, че дългоочакваното продължение на тази симпатична stop-motion анимация няма да стане на пилешки пай, а ще излети и ще се превърне в новия анимационен хит.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment