Филмовата компания Bleecker Street пусна първи трейлър на „Leave No Trace”, новия филм на Дебра Граник, която направи истински фурор през 2010 г. с втория си пълнометражен филм „Winter’s Bone” с Дженифър Лорънс, който спечели Наградата на журито и „Waldo Solt” за сценарий в Сънданс, както и 4 номинации за „Оскар“.

Дебра Граник се интересува от сложните персонажи – тези, с които не можеш да се идентифицираш лесно и да предугадиш всичките им стъпки и решения. Живеещите в бедност, отшелниците. Тази социална загриженост и уникалните герои в „Leave No Trace” ѝ спечелиха възхищението на публика и критика, отново в Сънданс през януари тази година, а от Bleecker Street побързаха да купят правата за дистрибуция в Северна Америка. Sony Pictures пък се сдобиха с тези за световно разпространение.

Leave No Trace” е базиран върху романа на Питър Рок „My Abandonment“ (2009) и ни въвежда в света на военния ветеран Уил (Бен Фостър) и неговата дъщеря Том (Томасин МакКензи), които са избрали да живеят извън системата, далеч от цивилизацията. Един ден, чиста случайност води до края на тяхното идилично съществуване и двамата са „изтръгнати” от горския парк на Орегон и  поставени под опеката на социалните служби. Първоначалният опит да свикнат с новия си дом е неуспешен и те решават да се отдадат на пътешествие из дивата природа, търсейки независимост, в постоянен конфликт между желанията си да бъдат част от общество и инстинкта да са изцяло сами.

Доброволно отделили се от мръсотията и цинизма на градовете, главните персонажи напомнят леко на тези от „Captain Fantastic” с Виго Мортенсен, а атмосферата може да се сравни с тази от романа „Пътят” на Кормак МакКарти. Но докато в „Пътят” ставаше дума за пост-апокалиптичен свят, то тук иде реч за един пред-апокалиптичен такъв. Действието се води главно от личните взаимоотношения между дъщерята и бащата и доколкото чуваме, не спира да изненадва с дълбочините и нивото на автентичност, които успява да достигне.

В интервю за The CW Twin Cities, Дебра Граник споделя следното относно бащата:

Той чете, той мисли, той е открил начин да се справи с този живот и иска да предаде знанията на дъщеря си. Той е воин на културата, задаващ въпроса: Как можем да формираме свои собствени мисли във времена като тези?

Leave No Trace” ще бъде част от 50-те филма селектирани в съпътстващата програма на  филмовия фестивал в Кан „Director’s Fortnight” през май, а Rotten Tomatoes му дават 100% „свеж” рейтинг.

В добавка вижте останалата част от интервюто на Дебра Граник със CW, както и две снимки и официалния постер.

https://www.youtube.com/watch?v=DAv1J15eUaU

leave-no-trace-img02-20180428 leave-no-trace-img03-20180428 leave-no-trace-poster-1-20180428

Сценарист и режисьор на „Leave No Trace” е Дебра Граник („Winter’s Bone“), която адаптира романа на Питър Рок „My Abandonment“. В ролите, освен Бен Фостър и дебютантката Томасин МакКензи, ще видим още Дейл Дики, Исая Стоун, Джеф Кобър, Дейна Миликан и др.

Премиерата на филма във Великобритания и САЩ е обявена за 29 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *