Не е трудно да направим прогноза, че Rebel Moon – новата сага на Зак Снайдър, който успешно си партнира с Netflix, ще привлече много почитатели на фантастиката и екшън-приключенията между звездите в лоното на стрийминг-гиганта. От една страна всичко е чудесно – за сценариста-режисьор и продуцентите, които му разрешават да си „играе“ с каквото пожелае, стига резултатът да грабва вниманието на млади и стари и да не ги пуска да си отлепят очите от устройствата за гледане. Ала в същото време премиерата на втора част на епоса Дюн е отложена (по различни причини) за месец март догодина и макар хайпът (до голяма степен – заслужено) да е във висините, част от екипа ни се опасява, че все повече хора по света ще се отказват от разкоша да гледат кино на гигантски IMAX-екран и мързеливо ще предпочитат домашния уют – след като им се предлага „на готово“ зрелище, за реализацията на което (почти) не е имало финансови ограничения, а творческият потенциал на авторите е сериозен, ходенето на кино ще се превръща във все по-луксозно забавление.

След като през август видяхме първия трейлър, който ни запрати директно в историята и се опита да ни запознае едва ли не с всички главни герои в нея, сега идва ред на конкретна реклама, която подготвя публиката за Rebel Moon – Part One: A Child of Fire. И макар да изглежда мааалко по-обран, и в този трейлър присъстват задължителните каданси, кютеци,  светкавични стрелби и безмилостни злодеи. А главната героиня на София Бутела си събира бунтовническата шайка, която ще се пробва да върне справедливостта във Вселената…

Кодовите думи са отмъщение и – най-важната – революция. Вдъхновенията са Star Wars и Акира Куросава. Мащабът е свръх-сериозен; предполагаме, че и амбицията на Снайдър съответства на размаха на въображението в тази фантастична сага. Rebel Moon – Part One: A Child of Fire, чиято премиера предстои през декември, запознава публиката с основния двигател на бунта – едно „дете на войната“, което се опитва да защити народа, осигурил ѝ пристан и дом в бягството от безмилостната централна власт във Вселената. Ще припомним синопсиса на творението на Снайдър:

Rebel Moon проследява премеждията на Кора, която събира около себе си избрани воини, за да се борят заедно срещу Света-майка, който бълва непрестанно легиони от кръвожадни завоеватели. Нейната малка група е съставена от аутсайдери, бунтовници, селяни и сираци от опустошителните войни в различни светове, които споделят една страст – неистов стремеж за отмъщение и изкупление. Когато сянката на един свят попада върху най-незначителната луна, започва една битка, която ще реши съдбата на галактиката, и тази битка ражда нова армия от герои.

За момента всичко изглежда издържано в най-добрите традиции на приключенските и междузвездни саги, но няма да се учудим, ако развоя на събитията в сюжета се окаже предвидим – не искаме да „заричаме“ бунтовниците, но ако сме прави, това ще бъде доста разочароващо за милионите почитатели на Снайдър.

Режисьора на Rebel Moon – Part One: A Child of Fire е Зак Снайдър (Зората на мъртвите, 300, Пазителите, Батман срещу Супермен, Army of the Dead), който е и сценарист, заедно с Шей Хатън (Джон Уик 3Army of the Dead) и Кърт Джонстад (300). В ролите са София Бутела, Джаймън Хонсу, сър Антъни Хопкинс, Ед Скрейн, Чарли Хънам, Микил Хаусман, Джена Малоун, Бе Дуна, Рей Фишър, Кари Елоуис, Кори Стол, Фра Фий, Клеопатра Колман, Алфонсо Херера, Стюарт Мартин, Стаз Наир, Шарлот Маги и др.

Премиерата на Rebel Moon – Part One: A Child of Fire е в Netflix на 22 декември 2023. Втората част, озаглавена The Scargiver, ще се появи в платформата на 19 април 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ммм нещо не ми допада.. историята куца, прекалено патетична и стандартизирана изглежда. Актьорите без Скрейн очевидно преиграват и изглеждат бутафофорно.. и да.. 5-6 селянина с колелото ще бутнат светата римска ( така де вселенска) империя. Да не говорим за нонсенса за отмъщения и т.н…
    ммммм не. Дано Снайдер ме изненада…