Преди едва месец писахме, че има шанс Майкъл Бей да режисира дълго подготвяната комикс екранизация „Lobo“ и отбелязахме, че това не се връзва особено с изказването му, че иска да прави по-малки и лични филми. Сега научаваме, че преговорите за „Lobo“ явно са се разпаднали, защото вече знаем кои ще са следващите два филма на Бей… и могат да се нарекат „малки“ или „лични“ само ако си Майкъл Бей и досега си правил „Трансформърс“. Става дума за екшъна „6 Underground“, който ще е първото заглавие, последван от – за наше най-голямо съжаление – „Robopocalypse“.

Да започнем с „6 Underground“, който ще е следващият филм на режисьора и се очаква да излезе по кината лятото на другата година. Засега сюжетът се пази в тайна, но едва ли има добра причина за това – вероятно просто се правят на интересни и ще се окаже нещо доста стандартно. Поне има шанс за комични елементи, защото сценаристи са Рет Рийз и Пол Уърник, които са автори и на „Zombieland” и „Дедпул” (игнорирайте „G.I. Joe: Retaliation“). Продуценти са Бей и Skydance в лицето на Дейвид Елисън, Дейна Голдбърг и Дон Грейнджър.

След като приключи с „6 Underground“ се очаква Бей да започне работа по „Robopocalypse“, който е един от онези трудни за осъществяване проекти, за които пишем буквално откакто сайтът съществува. Дрю Годар е автор на първоначалния сценарий по романа на Даниъл Х. Уилсън „Робокалипсис”, но в момента не е ясно дали той няма да бъде преработен и от кой. Ако не сте чели книгата, но ви е любопитно за какво става дума (а заглавието не ви дава достатъчно ясна представа), ето го синопсиса на българското издание от „Обсидиан“.

Те са в домовете ви. Те са в колите ви. Те са в небето… А сега идват за вас. В едно недалечно бъдеще, в един незабележим момент всички машини, които управляват света ни, ще се обединят и ще се обърнат срещу нас. Приел формата на срамежливо малко момче, най-мощният изкуствен интелект на Земята, известен като Архос, ще поеме контрола над глобалната мрежа от роботи във всички сфери на човешкия живот. Отделни случаи подсказват за надигащия се бунт – говореща кукла заплашва момиченце, самотен японец е нападнат от любимата си механизирана Микико, машини се обръщат срещу американски войници. Но като цяло човечеството ще се окаже напълно неподготвено за приближаващия апокалипсис – Час нула, – в който започва Войната на роботите. И тогава за пръв път хората ще се обединят, за да оцелеят. Разказана от различни участници в събитията, историята на сблъсъка между хора и машини звучи като стряскащо предупреждение за ужасяващите последствия от развитието на технологиите. И забавлява като най-добрите трилъри, написани през последните години.

Разбира се, говорим си за бъдещи проекти в Холивуд, така че има време за промени, отлагания или разпадане. Но като че ли всичките ни опасения за „Robopocalypse“ се сбъдват и ни се струва, че няма нищо по-лошо от „филм на Спилбърг“ да се превърне във „филм на Бей“. Знаем, че много хора никак недолюбват Стивън Спилбърг, особено в последните години, но някак не ни се вярва да са фенове на Майкъл Бей. Ако случайно има такива и четат тази новина, нека споделят в коментарите мнението си за предстоящите заглавия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Звучи малко „Трансформърски“ роботния апокалипсис. Ако сценария е добър, Бей ще е във вихъра си и ще е зрелище.

  2. Тоя проект толкова време го влачат, че ще е чудо, ако се случи в обозримо бъдеще.

    1. Романът е rip-off на „World War Z“ на Макс Брукс.