zombieland

Тъкмо си мислехме, че филмовата зомби “епидемия” е позатихнала, и ето че се появява поредното заглавие, което ни атакува от екрана. Различното в случая е, че още в самото начало – където нашият герой ни представя няколкото прости правила, които е добре да следвате, ако искате да оцелеете във враждебния свят на зомбитата – става ясно, че “Zombieland” не е поредният коментар или критика на консуматорското общество, каквито ни заливаха последните няколко години.

Той е свежа и оригинална комедия на ужаса, каквато беше и “Shaun of the Dead” преди няколко години. Но докато там можехме да открием един два сериозни момента, свързани главно с отдаване на почит на класическите произведения в жанра, то това което имаме тук, е само и единствено забавление от началото до края. Този факт обаче, в никакъв случай не трябва да притеснява феновете на “gore”-a, защото един от задължителните елементи на жанра – кървищата, ги има колкото щеш.

Действието ни отвежда в постапокалиптична Америка, където смотаничкия Калъмбъс, оцеляващ следвайки правилата си, се е отправил към родния си град, за да провери дали родителите му са живи. По пътя се натъква на ексцентричния унищожител на зомбита Талахаси, обсебен от идеята да открие кексче “Twinkie”, и двамата заедно, макар и с известна неохота, се отправят на път, само за да се сблъскат с двете сестри Уичита и Литъл Рок, които, следвайки собствени правила, им връзват мръсен номер. В крайна сметка четиримата се срещат отново и са принудени да останат заедно – все пак те са единствените що годе разумни същества в страната на зомбитата – следвайки имагинерната си цел да открият местенце, непокътнато от апокалипсиса.

Филмът с най-яките начални надписи през последните, незнайно колко години, “Zombieland” е свеж, забавен и оригинален и ще сложи усмивка на лицето не само на феновете, но и на онези от вас, които са склонни да оставят жанровите си предразсъдъци на входа на киното.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments