ellen-page-the-cured-image

Любимият ни зомби хорър поджанр като че ли се поизчерпа през последните години, но въпреки това от време на време се появява по някое заглавие, което предлага интересна идея или гледна точка (макар и не задължително качествена – справка „Maggie“, „Момиченцето с всички дарби“ и „Топли тела“). Претенция за оригинален подход има „The Cured“ на дебютанта за голямото кино сценарист и режисьор Дейвид Фрейн, който задава въпроса „какво се случва, когато немъртвите се завърнат към живот?“.

В „The Cured“, който беше показан в рамките на фестивала в Торонто, заразата, която превръща хората в зомбита, е излекувана. Правят се опити бившите инфектирани да се реинтегрират в нормалния живот, но те са силно дискриминирани от обществото и техните собствени семейства. Това поражда доста социални проблеми и води до военизирана намеса на правителството.

По-подробен синопсис може да откриете по-долу, а сега вижте първия трейлър, който дава доста добра представа за атмосферата и естеството на филма.

Интересна хрумка наистина, само дето социалният коментар и паралел с бежанците е толкова очевиден и буквален, че не е истина просто. Не че това не важи за целия зомби поджанр като цяло (особено с темата за консуматорството), но тук направо ще ни извади очите. Разбира се, това не пречи „The Cured“ да бъде добър филм. Повече ни притеснява фактът, че не се чуха много положителни отзиви (да не кажем, че въобще не се чуха такива) от Торонто. Това може да е сигнал за най-лошия тип филм – нито хубав, нито лош, непровокиращ никакви емоции “meh“.

Въпреки всичко „The Cured“ ни изглежда любопитно и имаме желание да му хвърлим, око, най-малкото заради любовта ни към жанра. За финал вижте обещания подробен синопсис, заедно с няколко снимки и един плакат.

Какво се случва, когато немъртвите се завърнат към живот? В свят, който от години е опустошаван от вирус, превръщащ инфектираните хора в зомби канибали, най-накрая е намерен лек и започва труден и мъчителен процес за интегрирането на излекуваните хора обратно в обществото. Сред бившите заразени е Сенан (Сам Кийли), млад мъж, който е тормозен от спомена за ужасяващите неща, които е извършил, докато е бил инфектиран. Приютен обратно в дома на съпругата (Елън Пейдж) на умрелия му брат, Сенан опитва да започне живота си отначало. Но дали обществото е готово да прости на него и подобните му или страхът и предразсъдъците за пореден път ще разкъсат света. Натоварен с провокативен паралел с част от проблемите на времената, в които живеем в момента, „The Cured“ е интелигентен, стряскащ и завладяващо човешки разказ за вина и изкупление.

the-cured-sam-keely

MV5BM2RhZTQzYjktOTRkOC00ZDVjLTgyYWItMmQ3MjQ1NmY3ZTczXkEyXkFqcGdeQXVyNjI0NTQ2Nw@@._V1_

MV5BNmNkYWE2NjktYjcxYi00YzY4LTg4YmUtMjRmMTk2ZjRhZWUwXkEyXkFqcGdeQXVyNjI0NTQ2Nw@@._V1_

ellen-page-the-cured

The-Cured-New-Film-Picture-1

Режисьор и сценарист на „The Cured“ е Дейвид Фрейн, а в ролите са Елън Пейдж, Сам Кийли, Том Вон-Лоулър, Стюърт Греъм, Пола Малкъмсън и др.

Премиерата е 23 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *