The Alienist
Люк Евънс, Даниел Брюл и Дакота Фанинг

Предишните два трейлъра на предизвикателната история в епоха „The Alienist” го представяха като традиционен, професионално направен телевизионен продукт, със специфичен филтър за добавяне на усещане за атмосфера – и това не беше най-атрактивния начин за среща с криминалната история-бестселър на Кейлъб Кар за серийни убийства в Ню Йорк в края на XIX век. Макар споменатите характеристики отново да са налице и в новия трейлър, разпространен в мрежата от TNT като анонс за предстоящата премиера, в него откриваме известно количество нови кадри и малко по-дръзко отношение към монтажа – което говори добре за творческия екип.

Режисьор на поредицата е номинираният за БАФТА Якоб Вербрюген („Black Mirror), а изпълнителен продуцент е страхотният Кари Фукунага. Главните роли са разпределени между Даниел Брюл, Люк Евънс и Дакота Фанинг – можете да ги видите отново в действие.

Героите на Брюл, Евънс и Фанинг изпълняват специфичната и непозната за времето на историята роля на „профайлъри” – в случая личности със знания в различни области, които се опитват да проследят модела на поведение на сериен убиец, за да бъде заловен и наказан.

Вместо да лекувам болестта в човешкото тяло, аз се опитвам да помогна на онези, които страдат от болест на ума. Понякога обществото определя тези хора като луди. Но всъщност те са били отчуждени от своята истинска, човешка природа…

Това е своеобразната декларация на доктор Ласло Крайцлер (Брюл), който всъщност влиза в ролята на криминален психолог. Към него се присъединяват илюстраторът на новини Джон Мур (в ролята Евънс) и секретарката Сара Хауърд (Фанинг), решена да се превърне в първата жена, действащ детектив. Триото се среща с опасности и нови противници буквално на всеки ъгъл и много малко хора вярват на методите, с които екипът се опитва да води разследването – без да подозират, че именно подобен аналитичен подход ще бъде сред основните „стълбове” на разследващите практики в бъдеще.

Напомняме кратичкия официален синопсис на романа:

The Alienist” е психологически трилър от висока класа – историята е пътуване назад във времето, към 1896 година. Жестоки убийства на проституиращи момчета във вертепите на Ню Йорк стряскат града. Появил се е нов тип злодей – сериен убиец. Залавянето му изисква нови методи на разследване. Шефът на полицията (и бъдещ президент на САЩ) Теодор Рузвелт се обръща към алиениста Крайцлер, един от пионерите на психоанализата…

Доволни сме, че на Даниел Брюл му е дадена възможност да демонстрира актьорския си талант в подобна история в епоха. Надяваме се, че Фанинг ще се представи достойно, а за Евънс предпочитаме да не мислим, поне не в момента – ще се радваме да ни изненада приятно, но не разчитаме (много) на това. В актьорския екип участват още Дъглас Смит, Матю Шиър, Мат Линц, Робърт Рей Уиздъм и Корианка Килчър.

Премиерата на „The Alienist”, който се подготвя като поредица от осем части, копродуцирана от Paramount Television и Turner’s Studio T, ще бъде по TNT в Щатите на 22 януари 2018 година. Netflix притежават правата за разпространение на „The Alienist” във Великобритания.

The Alienist
Даниел Брюл

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *