Преди няколко месеца ви съобщихме за подготвяния от Адам МакКей („Големият залог”) биографичен филм, посветен на битието на прочутия политически цербер Dick Чейни и от позицията на изминалото време можем с голяма доза сигурност да потвърдим, че предварителната подготовка на филма вече е на своята финална права.

Както бе обявено, режисьор и сценарист на сдобилия се вече с име филм („Backseat“) ще бъде МакКей, а ние ще припомним, че за тази си работа в „Големият залог“ той вече бе отличен с един Оскар и номинация. Прекрасна новина е, че зад продукцията отново застава нямащият грешка в това отношение Брад Пит с неговата „Plan B Entertainment“, който и последният път демонстрира впечатляващ творчески синхрон с МакКей, а още по-прекрасната новина е, че и кастът вече е подсигурен.

Основната роля на бившият сив кардинал на Белия Дом вече гарантирано поема Крисчън Бейл, а компания ще му правят блестящият напоследък Стив Карел в ролята на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд, Бил Пулман като маститият предприемач (и 41-ви вицепрезидент) Нелсън Рокфелер и Ейми Адамс, която ще се превъплъти в ролята на половинката на Dick – Лин Чейни.

Положителното в този звезден състав е, че почти всичките основни звезди (включително режисьора) в различен етап от своята кариера са си партнирали един на друг. Защото освен съвсем скорошната колаборация между триото Бейл, Карел и МакКей в „Големият залог“, „Backseat“ се пада и третият филм след „Американска схема“ и „Боецът“ в който Крисчън Бейл и Ейми Адамс застават един до друг.

christian-bale-steve-carell-amy-adams

Най-прясната новина от последните дни е, че към продукцията се присъединява и винаги страхотният Сам Рокуел, който ще влезе в ролята на президента Джордж Буш Мл. Поливалентният Рокуел е един от най-големите ни любимци и ние нямаме никакво съмнение, че пасне като дялан камък в образа, още повече, че и във „Зеленият път“ актьорът вече се е доказвал в ролята на неособено надарен с интелект злодей.

Любопитна тривиа е, че в ролята на Джордж Буш Мл. преди години е можело да влезе и самият Крисчън Бейл, но ангажимент му е попречил да приеме предложението на Оливър Стоун и съответно му се е наложило да предаде щафетата на Джош Бролин в “W” (2008).

Sam-Rockwell-01

Преди да обясним защо смятаме, че „Backseat“ е един изключително надарен с потенциал и най-вече удивително смел проект, нека да обърнем внимание върху личността на Dick Чейни, защото за незапознатите с неговата личност и самият филм трудно би представлявал интерес.

Политическата кариера на Чейни има дълга и повече от пикантна история, но  трябва да се отбележи, че остро лютивият си привкус тя осезателно придобива по времето на управлението на фамилия Буш, като най-вероятно точно на тези периоди ще попадне акцента на Маккей в „Backseat“. Като министър на отбраната на Щатите по времето Буш Старши, Dick е военният идеолог на президента и пряко отговаря за Операция Пустинна буря в Ирак, а вече в качеството си на вицепрезидент на Буш Джуниър повтаря упражнението и при втората, провокирана под фалшив предтекст, инвазия. Най-любопитната част от кариерата на Dick обаче е периодът в средата на 90-те, когато Чейни се отказва от амбицията си да се кандидатира за президент на САЩ и става председател на борда и изпълнителен директор на енергийната компания Халибъртън, която по едно стечение на обстоятелствата печели до този момент всички обществени поръчки за осигуряване на логистика на военният контингент в Близкия Изток, включително и поръчките за строителните работи по следвоенното възстановяване на Ирак и Кувейт. По време на управлението на Dick в компанията, Халибъртън печели федерални поръчки за $2.3 млрд., двойно повече отколкото за предишните пет години, както и още $1.5 млрд. заеми застраховани от данъкоплатеца.dick-cheneyСлед като Буш Младши печели президентската надпревара срещу Ал Гор, докато все още работи в Халибъртън Дик Чейни се самопредлага за поста вицепрезидент и след като логично е одобрен, напуска компанията с щедрото обезщетение от близо 20 милиона долара. Последващият период на Dick в Белият Дом, прокарването на кухата теза за „война срещу тероризма“, основната му роля за конфликтите в Близкия Изток, продължаващото „възстановяване“ на Ирак в което Халибъртън продължава и в момента да трупа милиарди, както и целенасоченото увеличаване на властта на президента и вицепрезидента в този период ще накарат историческите анализатори да определят Чейни като най-силният и влиятелен вицепрезидент в историята на Щатите.

След това съвсем кратко резюме, обхващащо само периферията на една дългогодишна властова злоупотреба, сами можете да добиете представа колко деликатно е всяко задълбаване в детайлите от живота и кариерата на Dick Чейни и колко любопитен се очертава новият проект на дуото Пит и МаКкей.

За финал Ви предлагаме да хвърлите едно око на една доста симпатична комиксова корица, която отново представя на образа на Dick полагащата му се роля на основен антагонист, каквато най-вероятно ще му бъде отредена в политическата сатира на МаКкей:

850691-1a

Режисьор и сценарист на „Backseat“ е Адам МаКкей, а в ролите ще видим Крисчън Бейл, Сам Рокуел, Стив Керъл, Бил Пулман, Ейми Адамс и други.

Премиерата е все още неизвестна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *