Тази есен Warner Bros. ще жънат овации – споделеното от и за „Blade Runner 2049” продължава да изглежда толкова добре, колкото очакваме, а очевидно и Дени Вилньов си е разчертал детайлна стратегия за промотирането на така лелеяния от него филм, която следва стриктно – и резултатите са налице. След като успява с показаното до момента да победи „здравословния” ни скептицизъм и да ни накара да очакваме шести октомври като декемврийски уикенд, в който излиза нов епизод на „Star Wars” – значи нещата са повече от сериозни!

Подготвяйки публиката, вчера Collider разпространиха специален късометражен клип (Вилньов твърди, че ще ни изненада с още два!), в който ставаме свидетели на разговор, проведен 13 години преди събитията във филма. Вероятно помните, че в края на месец юли, на прословутото Comic-Con сборище беше представен накратко хронологическия „поток” от важни моменти, които при навързване могат да очертаят картината на очаквания развой през 2049 година – преплетената съдба на човечеството и репликантите и ролите на Рик Декарт и агент К за създаване на новото бъдеще (каквото и да се окаже то…). За да не прескачате напред-назад из новините, подсещаме тук за какъв „акцент” говорим през 2036 година: „Забраната” за съществуване на репликанти е отменена – Уолъс представя нов модел „усъвършенствани” репликанти – The Nexus 9.”

Вижте как се е справил с поставената му режисьорска задача Люк Скот, синът на Ридли.

Human action resounds in the heavens. The bell echoes above. What we decide here today?…” При все че никак не понасяме месианските комплекси, а също обсъждането и реализирането им във филмови сюжети, спокойният владетел на положението Уолъс ни изпълва със задоволство. Най-вече поради факта, че Вилньов е прозрял потенциала на това шантаво, талантливо същество Лето – и му е възложил страховит, вероятно и злодейски образ – мечтано превъплъщение за всеки (добър) актьор. Пет минути, както и един железен празен поглед за финал, подчертан с музикален акцент, са абсолютно достатъчни, за да се убедим, че скоро ще намразим с цялото си сърце гениалния мултимилионер, влязъл в ролята на спасител на човешкото бъдеще с репликантите. В опит да балансира присъствието на Уолъс е поставен своеобразен правителствен съвет, (вероятно) председателстван от героя на Бенедикт Уонг. Доказателството за пълното подчинение на репликантите, което демонстрира техният „татко”, очевидно е аргументът, който натежава в полза на отмяна на забраната за съществуване на репликанти. Много сме доволни от видяното до момента, защото всичко допълва картината, без да „спойлва” събитията в самия филм – и подготвя за постепенно навлизане в атмосферата на 2049 година…

И за да не бъдем обвинени впоследствие, че сме пропуснали някоя частичка от солидния обем информация с адрес „Blade Runner 2049”, ви предлагаме да видите два телевизионни клипа, в които са събрани и изстреляни твърде много (важни) въпроси наведнъж. На всички е безпределно ясно, че за отговорите ще трябва да почакаме, но отново е приятно да си припомним как добре изглеждат заедно на екран Харисън Форд и Райън Гослинг.

И още нещо не бива да пропускаме – появи се още един официален постер, в който героите си носят своята цветна „аура”. Не можем да постигнем редакционен консенсус – имаме колеги, на които постерите допадат, но според други нито една (освен може би онзи, на който Райън Гослинг е с гръб в мрачната нощна улица) от визиите не предава достоверно усещането, което имаме за филма. Вижте и двата отделни постера, посветени на двамата главни герои – контрастът между стилизираните образи и специалните нюанси на синьо и оранжево са добър акцент, макар и да изглеждат „too much” ескпресионистични…

blade_runner_twenty_forty_nine_ver4_xlg

blade_runner_twenty_forty_nine_ver7_xlg

blade_runner_twenty_forty_nine_ver6_xlg

blade_runner_twenty_forty_nine_ver5_xlg

Трийсет години след събитията в първия филм, един нов „ловец” от полицейското управление на Лос Анджелис К (Райън Гослинг) разкрива отдавна погребана тайна, която може да предизвика тотален хаос във вече разрушеното човешко общество. След откритието си, К вече има мисия – да открие Рик Декард (Харисън Форд), бивш „ловец”, изчезнал от света в последните трийсет години…

Blade Runner 2049” е дело на режисьора Дени Вилньов, сценарият е конструиран от Хамптън Фанчър и Майкъл Грийн (по идея на Фанчър и Ридли Скот). Ролите във филма са разпределени между Харисън Форд, Райън Гослинг, Робин Райт, а също и Дейв Батиста, Ана де Армас, Силвия Хукс, Баркхад Абди, Карла Жури, Макензи Дейвис, Джарет Лето и др. За визията отговаря един от най-великите оператори на всички времена – Роджър Дийкинс.

Остават още 36 дни, преди да видим филма на 6 октомври 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Клипа е повече от отличен и засега нямам никакви опасения, че филма ще разочарова. Едва ли ще бъде толкова революционен, но ще е повече от достойно продължение.

  2. Оф бре, оня ден си мислех как вече не мога да се хайпна повече, ем ето – имало как повече. Че и още два такива филма имал в ръкава…Колко е прекрасно, че точно Вилньов хвана точно този филм <3

  3. Телевизията почна да става кино, а киното май тръгна към телевизията. Сух, безопасен и ненужен късометражен филм, който започва да отронва от големия свят и авторитет на „Blade Runner“ (защото очевидно вече е част от него) със стерилна информативност, която запълва едно голямо нищо. Казва ми, но само ми казва, без да ми показва нищо + опит за някакво шокиране и блейд рънърски акорди тук и там. И някакъв тапир репликант, като от Универсален войник 15. Сори, ама това не е „Blade Runner“. Убеден съм (или поне силно се надявам), че тези късометражки не са по идея на Вилньов. Дано филма му да няма НИЩО общо с този… клип.