Няколко са важните причини, поради които американската кинообщност ще обяви „Detroit” за един от филмите на годината. На първо място, разбира се, е майсторството на носителката на „Оскар” Катрин Бигълоу, която има непогрешим усет за работа с материала, особено когато става дума за документални факти и пресъздаването им в сюжет на екрана – нейните истории улавят и приковават безотказно публиката в „мъртва” хватка до самия край на филма.

Друга причина е неистовото желание за опрощаване на грешките от миналото, комбинирано с безумния страх, че „обикновеният” американски гражданин всъщност би оправдал, дори и в XXI век, използването на сила към „различния” – дали ще е с друг цвят на кожата или „неправилна” сексуална ориентация, това няма кой знае какво значение, важно е да успееш да упражниш правото си на „несъгласие” с желанието за толерантност, което обикновено е придружено с насилие…

От рекламите на „Detroit”, които видяхме досега, оставаме с приятното впечатление, че би могла да се намери още една основателна причина за хвалебствията, които (вече) получава филмът – актьорите, и най-вече младия британец Джон Бойега. Annapurna Pictures представя последния трейлър на филма, чиито прожекции започват от днес в избрани киносалони в Ню Йорк, Лос Анджелис, Детройт, Чикаго, Далас, Сан Франциско, Вашингтон, Атланта, Хюстън и Балтимор. Вижте!

Този криминален трилър ще бъде коментиран ожесточено и запомнен за дълго. Драматичната история пресъздава събития, свързани с конфликта, избухнал точно преди 50 години в Детройт – разрушителният сблъсък, който възпламенява натрупалото се напрежение между многобройното афроамериканско население и полицейските сили, в които доминира, с чувство на превъзходство, което й се полага по право… бялата раса.

Историческите събития, свързани с този конфликт, са живото, болезнено доказателство за съществуването ни опасни предразсъдъци и сериозни ментални проблеми у средностатистическите щатски „реднеци” – като резултат от инцидента на 23 юли 1967, когато полицията нахлува в нелицензиран бар в мотел „Algiers” и убива няколко афроамериканци, напрежението в града ескалира неимоверно, а губернатор Джордж Ромни нарежда на армейската национална стража от Мичиган да навлезе в Детройт, като президентът Линдън Джонсън също изпраща две дивизии. Оказва се, че вследствие сблъсъците в града в рамките на пет дни жертвите са на брой 43, ранените са над 1200 души и повече от 2000 сгради са разрушени.

Виделите филма не пестят хвалебствия, а и ритъмът на този последен трейлър свидетелства за познато майсторство – Бигълоу остава вярна на своя стил, с традиционното усещане за документална камера и „вклиняване” на зрителя в атмосферата и действието. При подобен сюжет и изпълнение не ти остава време да мислиш дали гледаш на IMAX, в две или три измерения – важна е историята , която те поглъща и заживяваш в нея. „Detroit” е сериозна социално-политическа драма, а киноспециалистите я чакат, за да изпеят „Осанна!” или… да разкъсат дръзката, неуморима и непримирима режисьорка…

d

Сред актьорите, на които Катрин Бигълоу е доверила историята, освен Джон Бойега, са още Антъни Маки, Уил Поултър, Джон Кразински, Крис Чалк, Нейтън Дейвис-младши, Кейтлин Дийвър, Остин Хибърт, Джоузеф Дейвид-Джоунс, Малкълм Дейвид Кели, Джейкъб Латимор, Джейсън Мичъл, Хана Мъри, Бен О’Тул, Джак Рейнър, Джеръми Стронг и др.

Премиерата на „Detroit” („Детройт”) е след точно една седмица, на 4 август 2017 – 50 години след трагичните събития в града…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *