Една от по-малките, нискобюджетни продукции на Netflix се нарича „ARQ” и ще бъде sci-fi-пътуване в дистопично бъдеще. Много са ни на сърце подобни предизвикателни и (надяваме се) умно направени филми. Сценарист и режисьор е канадецът Тони Елиът, а „ARQ” е негов пълнометражен дебют. Всякакви прилики със „На ръба на утрешния ден” се простират само до повторението на период от изживяно време отново… и отново, и отново…

Особено ни допада една част от официалната анотация на филма – „Time’s not up – just in pieces!” Още повече след като разбрахме, че главните герои трябва да опазят технология, която би могла да излъчва неограничено количество енергия и да сложи край на всички войни, разрушаващи света. Всеки фрагмент от изкуство – независимо дали е кино, литература, музика, художество – което би имало силата да внуши на бъдещите поколения все по-сериозна загриженост за бъдещето на горката ни планета, е от огромно значение за нас! В случая с този филм разказът запознава зрителите с един инженер и любимата му, хванати като в капан в една къща и обградени от тайнствена маскирана банда, които нахлуват с взлом, пленяват ги и впоследствие застрелват инженера, ала точно когато го оставят да умре, той се събужда отново в леглото си – очевидно малко време преди да се развият въпросните събития… Много ще ни е любопитно да проследим как е завъртяна спиралата на повтарящото се време в сюжета; прокарват се дори „снопчета” информация, че самата технология е създала времевия loop с цел избавление… И ако е така, не трябва ли да я наричаме AI?!

Нямаме впечатление от работата на актьорския екип, на който се е доверил режисьорът Елиът – надяваме се да ни изненада приятно. В главните роли са 28-годишният канадец Роби Амел и Рейчъл Тейлър, партнират им Грей Пауъл, Джейкъб Нияем, Шон Бенсън и Адам Бучър.

arq_01 arq_02 arq_03 arq_05 arq_ka

ARQ” е продуциран от XYZ Films за Netflix и ще дебютира в официалната програма на филмовия фестивал в Торонто, (почти) паралелно с пускането му в стрийминг-платформата на 16 септември 2016. С удоволствие ще го издебнем, за да проверим дали сме прави в хубавото си усещане за този филм.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. изглежда яко, а и аз се кефя на Амнелови, отиват им такива роли

  2. С това темпо скоро ще ни трябват поне десет живота, за да можем да изгледаме и половината от яките сериали, които в последно време заливат екрана.