Премиерата на трети сезон на „Туин Пийкс“ е след по-малко от десет дни и по всичко изглежда, че въобще няма да видим конвенционален трейлър. Дотук станахме свидетели на редица кадри от продукцията, няколко кратки тийзъра, залагащи на носталгията на феновете и в типично линчиански маниер не бе издадена ни най-малка подробност за това какво можем да очакваме от сюжета. Може би най-голямото „разкритие“, което Дейвид Линч направи във връзка с трети сезон, е, че за разбирането на новите 18 епизода ще трябва внимателно да си припомним последните дни на Лора Палмър във филма „Fire Walk With Me”.

Същата енигматичност важи и за най-новият трейлър на сериала, въпреки че той показва най-много нови кадри от всички останали реклами до момента. Наред с многото познати ни герои, видеото ни предлага поглед към някой от (предполагаме) новите действащи лица.

https://www.youtube.com/watch?v=vsdRG0mJj-w

Вчера във Variety излезе чудесен фийчър за предстоящия сезон, откъдето извадихме няколко акцента, които ни се сториха по-любопитни.

Годината е 1989. Дейвид Линч и Марк Фрост работят усърдно, за да стигнат сроковете, поставени от „ABC” за написването на телевизионна драма, разказваща за любов, пай и убийство в откъснатия американски северозапад. Линч е под непрекъснато напрежение, изправен пред проблема как да превърне пилотния епизод в самостоятелен телевизионен филм в случай, че от телевизията не го харесат. Така излъченият първи епизод би задоволил редовния зрител, дори ако не достигне нужния рейтинг, за да даде подобаващо начало на сериала.

В един горещ следобед Линч излиза от монтажната и поставя ръце върху капака на кола.

Покривът беше толкова топъл, макар не прекалено. Беше просто много приятно усещане – и в главата ми нахлу червената стая от съня на Купър. Това отвори портал в света на „Туин Пийкс“.

Въпросното видение по-късно се озовава в трети епизод, но по-важното е, че поставя основите за нетърпеливо чаканото възраждане на сериала. Вероятно за голяма част от феновете, запознати с еталонния последен епизод от втори сезон, именно събитията около възрастния агент Дейл Купър е причината да се завърнат към малкото градче 25 години по-късно.

Въпреки че днес телевизията вече е на нивото на киното, все още никой сериал не е сдобил със статута на „Туин Пийкс“. Причините за това са много, но отличителните елементи на сериала винаги изплуват от най-неочакваните дълбини в ума на Линч – също като описаната по-горе епифания с червената стая. Той споделя:

Това нахлува изневиделица“. „Идеята идва и ако спрете, за да я обмислите, откривате, че тя има звук, картина, притежава определено настроение, образи и възможността им да говорят. Цял куп неща може да дойдат за миг“

Съавторите започват да обмислят завръщане към вселената „Туин Пийкс“ през август, 2012 година, донякъде заради наближаващия 25-годишен „скок“, загатнат от самата Лора Палмър в последния епизод. Двамата сключват договор с изпълнителните продуценти от “Showtime” през есента на 2014 година за заснемането на 9 епизода. В самото начало на следващата година Линч има завършен документ от 400 страници. Марк Фрост споделя, че хартиеният бегемот „беше като телефонния оказател на Манхатън“.

Планът е бил всичко да се заснеме накуп от самия Дейвид Линч, а полученият материал да се монтира в отделни епизоди.

В крайна сметка обаче проблемите около продукцията, на които станахме свидетели през 2015 година, не са се отнасяли към сценария, а към отпуснатия бюджет. Заплахите на режисьора да напусне проекта обаче събудиха истерия от онлайн коментари, разгласяващи, че „версия на сериала без негово участие би била по-лоша, отколкото никакъв „Туин Пийкс“.

Историята приключила, когато продуцентите Гари Левин и Дейвид Невинс посетили Линч в дома му, и тримата мъже разрешили недоразуменията над чаша кафе и печени бисквитки. Вследствие на въпросния бисквитен апогей сюрреалистът споделя, че отношенията му с телевизията са станали „чисто злато“.

Свободата да излъчва по платен канал обаче не променила подхода на режисьора. „Не си мислиш „О, вече мога да направя това“, споделя той. „Историята диктува какво ще се случи“.

Въпреки репутацията на смущаващ сериал, голяма част от онова, което намираме за мрачно и опасно във вселената на „Туин Пийкс“ идва повече от неговите атмосфера и звуков монтаж, отколкото от случващото се пред очите ни. Преди почти три десетилетия, продуцентите от ABC са си представили първоначалната идея като сравнително конвенционална. Многоликия сценарий е попадал в няколко съществуващи категории в телевизията: класическата среднощна сапунена опера, криминалната мистерия, училищната драма и сагата за малкия град.

И ако мистерията на първия сезон е „Кой уби Лора Палмър?”, то последната сцена на втори сезон превърна в мистерия целия свят на сериала и малкото догатки, които можем да правим, са на база на книгата „Тайната история на Туин Пийкс“, която Марк Фрост издаде преди половин година. Той потвърди още, че тя ще представлява своеобразен мост между втори и трети сезон, както и че „този път всичко ще бъде много различно“. Както сме споменавали и по-рано, книгата всъщност оставя повече въпроси, отколкото отговори, но все пак хвърля светлина върху миналото на огромна част от познатите ни герои, както и върху странните обстоятелства около основаването на града.

Левин добавя:

„Притежава невероятни умения и е майстор на разказваческото изкуство, а освен това създава своя собствена реалност, която не нарушава реалността, която ти обитаваш. Мисля че това беше едно от страхотните неща в оригинала – имаше наистина завладяващ сюжет, а същевременно беше това психиделично пътуване. Някак си тези две неща съществуват съвместно по прекрасен начин в света на Дейвид Линч“

Предлагаме ви да видите и краткия фийчър с Лора Дърн и Кайл Маклоклан, които споделят повече за работния процес с режисьора:

И за финал ви оставяме с кратък тийзър, закачащ се (скромно напомня кой е „Бащицата” на всички) с най-популярните сериали от последните няколко години, с корицата на Variety и с няколко кадъра:

https://www.youtube.com/watch?v=w2CaJQJblR0

 

C_Y_hDPXsAASXfq news-00109124-twin-peaks-01 kylemaclachlan-variety-twin-peaks-cover-story C_ZcB4XUwAAiKqB C_ZAdihXgAEdMzw var-linch-2017

Премиерата на „Туин Пийкс“ е на 21 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *