Очевидно режисьорът Йоргос Лантимос и Колин Фарел са се сработили повече от добре, защото след превъзходния „Омарът” и предстоящия „The Killing of a Sacred Deer”, двамата отново ще работят заедно. Variety съобщават, че Лантимос и Фарел са сключили сделка да направят все още неозаглавен мини-сериал за Amazon, който да разкаже историята на Оливър Норт и аферата Иран-Контра, която избухва в края на 1986 г. Сценарият ще е дело на Енцо Милети и Скот Уилсън, а продуценти са Бен Стилър и Ники Уансток.

Йоргос Лантимос споделя:

Наистина се вълнувам да работя с Колин отново, по нещо толкова различно от всичко, което сме правили до момента. Нямам търпение да обединим сили с Бен и Ники, които имаха отлична кастинг идея и видяха потенциала на материала още от самото начало и с Amazon, които приеха проекта с голям ентусиазъм. Уверен съм и развълнуван да работя по сценарий, който, въпреки че е базиран на сравнително скорошна история, звучи много свежо и релевантно на нашите времена.

А ето какво точно представлява аферата Иран-Контра, според вездесъщатa Wikipedia:

Скандалът започва като операция да се освободят американски заложници, които се държат от терористични групи с ирански връзки. Планира се Израел да закара оръжия на Иран и след това САЩ ще доставят оръжия на Израел и ще получат израелското плащане. Иранските получатели обещават да направят всичко по силите си, за да постигнат освобождаването на 6 американски заложници, държани от ливанската шиитска ислямистка група Хизбула, която на свой ред е свързана с Армията на пазителите на ислямската революция. Планът се изражда в схема „оръжия срещу заложници“, в която членове на изпълнителната власт продават оръжия на Иран в замяна на освобождаването на американски заложници. Големи модификации на плана се изработват от подполковник Оливър Норт от Националния съвет за сигурност в края на 1985 г., според които част от средствата от продажбата на оръжие се пренасочва за финансиране на анти-сандинистките и антикомунистически бунтовници (наричани контри) в Никарагуа.

В последствие Оливър Норт е арестуван и осъден за приемане на подкуп, възпрепятстване на разследване на Конгреса на САЩ, както и за унищожаване на документи по време на управлението му. През 1989 г. той е осъден условно на три години затвор, глоба в размер на 150 хил. долара и 21 хил. часа обществено полезен труд. През 1990 присъдата му е ревизирана и в последствие Норт се кандидатира за сената и става водещ на „War Stories with Oliver North” по Fox News.

Да, това наистина е нетипичен (както самият той го определя) проект за Йоргос Лантимос и ни е адски интересно как точно неговият подход ще пасне на подобна история. Стискаме палци да се случат нещата – ще стане чуден „double feature” заедно с „The Post” на Стивън Спилбърг.

В момента Йоргос Лантимос работи по „The Favourite” с Ема Стоун, Рейчъл Вайс и Никълъс Холт, а сред възможните му бъдещи проекти е „On Becoming a God in Central Florida” с Кирстен Дънст. Колин Фарел пък ни предстои да видим в очаквания „The Beguiled” на София Копола.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments