Джон Шуорцман
Джон Шуорцман

Влизаме в последния месец преди премиерата на „Rogue One: История от Междузвездни войни“ и покрай този факт заливането с рекламни материали е неминуемо. След новия международен трейлър от онзи ден и един от вчера, които показаха няколко нови сцени и за пореден път подсигуриха очакванията относно предстоящия Коледен хит, сега е време да се отделим за кратко от Rogue One.

За „Епизод VIII“ засега знаем, че ще бъде режисиран от Райън Джонсън, който ще ползва 35 мм формат, поради логистични причини, както се разбра около първия тийзър на филма. За „Епизод IX” обаче, франчайзът ще се отправи към големия формат, а именно 65 мм, като Джон Шуорцман ще се присъедини към Колин Тревъроу. Припомняме, че двамата последно работиха заедно по фантастичното завръщане към юрския период, което се оказа „Джурасик свят“ и очакваме с „Междузвездни войни“ да употребят по-големия формат подобаващо.

Нека не забравяме, че следващото лято Кристофър Нолан ще представи своята трактовка на събития от Втората световна война – „Dunkirk”, – на широкоформатна лента. Освен Нолан, още един любим млад режисьор – французина Ксавие Долан, – ще снима част от своя „The Death And Life of John F. Donovan” на 65 мм. И въпреки че досега единствено „Омразната осморка“ се приближава (но не съвсем) по размах до шедьовъра „The Master” на Пол Томас Андерсън,изглежда интересът към филмовия формат търпи известен възродителен процес и ще бъде любопитно да видим как това ще промени споменатите по-горе блокбъстъри.

Според Стивън Оувърман, маркетинг експерт на Кодак:

Завръщането на филмовите ленти се ускорява и епичното преживяване на големия екран отново е тук. Творческото и естетическо разнообразие на 65 мм лента все още е далеч пред възможностите на дигиталното снимане, затова когато изисканите режисьори искат да създадат произведение от запомящи се величини и трайно визуално качество, те са наясно, че това е правилния избор.

Дръзко становище, но не можем да спорим, че във времена, когато можем да гледаме всичко на лаптопа вкъщи, филмовата индустрия се бори за качество, което да върне зрителите в залата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *