В края на миналата година прогнозирахме, че вероятно ще му трябва повече време на чилийския майстор Пабло Лараин („No”- номиниран за чуждоезичен Оскар, „The Club”), за да подготви за фестивално „кръгче” емоционалната история за голямата загуба на мисис Кенеди. Изненадващо, премиерата беше преди месец във Венеция и с ръка на сърцето ще признаем, че очаквахме да се вдигне (още) по-голям шум.

Не се наемаме да правим каквито и да било изводи на база тийзър-трейлър, само ще обърнем внимание, че след Венеция, Торонто, Ню Йорк, Остин и Филаделфия, филмът ще се появи в ограничено щатско разпространение от 2 декември и по този начин се квалифицира за академичните номинации. Не че непеременно ще го застигнат, ала… не се знае…

Около седмица след убийството на президента Кенеди, съпругата му дава интервю за сп. „Life” пред Тиодор Уайт. В разговора тя сравнява годините, прекарани от семейство Кенеди в Белия дом, с митичния Камелот на крал Артур и споделя, че Джон Кенеди често си е пускал преди да заспи заглавната песен от мюзикъла на Лърнър и Лоу „Camelot”. В този трейлър звучи част от изпълнението на Ричард Бъртън… Това е първият филм, който Лараин прави в англоезична среда – при все тази драстична промяна, той отново демонстрира силата си и някои детайли, които са негова запазена марка. Според колеги отвъд Океана, които вече са видели филма, той притежава „сложна психологическа естетика”, „дързост”, в него няма сладникава сантименталност и не прилича на типичните, познати „истории за исторически фигури”. Ето какво гласи официалният синопсис:

Jackie” е силно емоционален и интимен разказ на един от най-важните и трагични моменти в американската история, пречупен през погледа на иконичната първа дама – Жаклин Бувие Кенеди (Натали Портман). „Jackie” ни отвежда в нейния свят в дните непосредствено след убийството на съпруга й. Филмът е психологически портрет на нейните терзания и борбата й да продължи завета на съпруга си. Прочута с изключително достойнство и спокойна уравновесеност, първата дама се опитва по всякакъв начин  да съхрани онзи чаровен свят на „Камелот”, които двамата създават и толкова много обичат.

плакат

Напомняме, че сценарият на „Jackie” е дело на Ноа Опенхайм („The Maze Runner”, „The Divergent Series: Allegiant”), който беше вторият„най-харесван” непродуциран текст в „Черния списък” на на 2010 година. Партньори на Натали Портман в актьорския екип са Питър Сарсгард като Робърт Кенеди, Грета Гъруиг, Джон Хърт, Били Кръдъп, Ричард Е.Гранд, Джон Каръл Линч, Макс Касела в ролята на прес-секретаря Джак Валенти. Продуцент е Дарън Аронофски, а саундтракът е дело на Мика Леви („Under the Skin). Както вече споменахме, „Jackie” ще бъде пуснат на екран в Щатите от Fox Searchlight на 2 декември 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Хем има нещо смотано в Натали Портман, хем е много хубава, a талантът й е… debatable. 🙂