Вероятно сте чували за Черния списък на Холивуд, който Франклин Ленърд подготвя всяка година (всъщност едва от 2004 насам) с най-добрите сценарии, които по една или друга причина не са били заснети съответните 12 месеца. Някои експерти твърдят, че списъкът не споменава действително най-качествените идеи, а е по-скоро начин студията да представят бъдещи проекти, но все пак си заслужава да се огледа – много от сценариите, които попадат в него, в крайна сметка стигат до големия екран, точно благодарение на Черния списък. Не забравяйте, че списъкът не е официален, нито представя „най-добрите” сценарии, а е по-скоро най-„харесваните в Холивуд”, но все още неекранизирани сюжети за изминалата година.

Тази година Франклин Ленърд се е допитал до 290 продуценти и други кино дейци, всеки от които е представил 10 сценария, които или е прочел през 2010, или са написани тази година или по някаква друга причина са свързани с изтеклите 12 месеца. През 2010 за да участва в списъка съответният сценарий трябва да е бил предложен от поне петима души.

Сред сценариите в Черния списък през последните 6 години са били „Джуно”, „(500) Days of Summer”, „Lars And The Real Girl” и небезизвестния „Социалната мрежа”. Тази година са включени няколко заглавия, за които вече сме ви споменавали и които имат наистина сериозен шанс да стигнат до екраните. Особено сега…

По-долу са 10-те сценария, избрани от най-много души:

COLLEGE REPUBLICANS” на Уес Джоунс (49 гласа)
Създадена по действителни събития история за младия политик Карл Роув, който подготвя очерняща кампания под опеката на Лий Атуотър.

JACKIE”на Ноа Опенхайм (47 гласа)
Джаки Кенеди се бори да защити името на съпруга си в седемте дена след убийството му.

ALL YOU NEED IS KILL” на Данте Харпър (45 гласа)
Войник, който участва в битка с извънземни врагове, е убит на бойното поле и попада в „time loop”, събуждайки се един ден по-рано.

SAFE HOUSE” на Дейвид Гугенхайм (43 гласа)
Млад мъж в убежище на ЦРУ в Рио де Жанейро трябва да помогне на бивш агент да избяга от убийци, които издирват ценна информация.

STOKER” на Уентуърт Милър (39 гласа)
След смъртта на баща си, тийнейджърка има проблеми със странния си чичо, който се завръща, за да прекара повече време със семейството.

999” на Мат Кук (32 гласа)
Група мръсни ченгета планират голям обир, но трябва да застрелят един от колегите си, ако искат да избягат от закона.

MARGIN CALL” на Джей Си Шандор (31 гласа)
Създаден по действителен случай. Последните 24 часа на „Lehman Brothers”.

AMERICAN BULLSHIT” на Ерик Уорън Сингър (30 гласа)
Истинската история на „Abscam”, тайна ФБР операция от 80-те, която трябва да изкорени корупцията в конгреса – операция, замислена от най-великия измамник.

ARGO” на Крис Терио (28 гласа)
Действителна история за агенти от ЦРУ, които с помощта на Холивуд, измислят несъществуващ кино-проект, за да измъкнат заложници от Техеран през 1979.

THE LAST SON OF ISAAC LEMAY” на Грег Джонсън (24 гласа)
Застаряващ престъпник, убеден, че злото се крие в гените му, иска да избие всичките си потомци и разбира, че последният му оживял син е олицетворение на най-ужасните му страхове.

Целият списък, включително и няколко проекта, за които вече сме ви споменавали (като „WELCOME TO PEOPLE”), можете да видите тук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

 1. При първи прочит и бегло запознаване със списъка се удивлявам на тенденциозно подбаните заглавиКато се започне с All You Need Is Kill” премине се пез Welcome To People и така нататък.Считам че това е предизвикателно и безпочвено експониране на заглавия водещи до насаждане на негативизъм .

 2. 100% филмите ще са много по-добри от това което излиза от изречения, с които са представени.

  Миналата година е пишело "Social Network" – филм за създаването на фейсбук, пък я гледайте какво стана. 🙂

  Иначе, аз съм по фантастиката… 🙂

 3. @Влади Неколов

  Thumbs up!

  @SnaL

  Много ясно, че са се колебали. Това нищо не означава. 🙂 Аз се колебаех също, а все пак ставаше дума за Финчър.

  Сигурно "Мечока Йоги" направо са го почнали. 🙂