Макар до момента FX да се придържат към съвременни сюжети в оригиналните поредици, които продуцират, промяната е близо – преди няколко дни беше обявено намерението им да екранизират легендарния роман на Джеймс КлавелShōgun” и това автоматично ще отведе творческия екип в средновековна Япония. Информацията е предоставена от изпълнителния директор Джон Ландграф по време на лятното прес-турне на асоциацията на телевизионните критици, който е конкретизирал продължителността на сериала – 10 епизода, както и неговите изпълнителни продуценти – Андрю Макдоналд, Майкъл де Лука, Михаела Клавел (аха!), както и Тим Ван Патън („The Pacific”, „The Sopranos”), който освен това ще има ангажимента и да режисира част от епизодите. Към тази компания в ролята на сценаристи се присъединяват Юджийн Кели („Boardwalk Empire”) и Ронан Бенет („Public Enemies”).

Ето какво споделя Ландграф пред журналистите:

„Историята на „Шогун” очарова публиката още от момента на първото публикуване на романа на Джеймс Клавел, преди вече повече от 40 години. Темата за външния наблюдател, който се среща с една нова култура, е също толкова актуална днес, колкото във времето на написване на романа, както и по времето на историята, която е разказана в него. За нас е чест да предоставим възможност на днешните поколения за среща с тази сага, изпълнена с приключения, борба за власт и демонстрация на традиционни ценности. Светът е чувал за „Shōgun” – време е да му го покажем отново”.

За всички, които не са проявили до момента любопитство към творбата на Клавел и не им е попадал (случайно) култовият телевизионен сериал от 80-те години с участието на Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне, ще споделим, че действието се развива във времето на феодална Япония – двама амбициозни и силни мъже и една чаровна жена преплитат съдбите си след корабокрушението на един английски моряк на японския бряг. Джон Блекторн ще бъде тотално променен от непознатата за него култура; могъщият даймьо Торанага сан ще трябва да се справя с опасните си политически противници, а красивата Марико сан ще демонстрира наистина неоценими способности, за да докаже своята вярност, въпреки загубената чест на семейството…

Романът, публикуван през 1975 година, се превръща в международен бестселър и обръща за пореден път погледа на западната публика към неоценимото културно богатство на Япония. Много скоро след това започва работа по поредицата на NBC, добре позната и на телевизионните маниаци у нас – по време на излъчването на всяка следваща серия улиците на София буквално опустяват, защото жените са влюбени в Чембърлейн, а мъжете тръпнат в очакване да зърнат порцелановата бяла кожа на Марико сан… Миниатюрна е вероятността новата екранизация на „Шогун” да предизвика подобен фурор (не само у нас, но и по света) – най-малкото поради факта, че мрежите за разпространяване на информация и оригинално филмово/телевизионно съдържание са се развили буквално със светлинна скорост за изминалите почти 40 години, но ще ни бъде интересно да видим съвременен прочит на тази позната и обичана история. Очакваме кастинг за героите на Клавел!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *