Макар да напомня на десетки други филми с военни действия, макар да е поредната неразказана история по реални събития, „The Siege of Jadotville” предлага поглед към един доста актуален (в момента) актьор – Джейми Дорнан. Поради факта, че „сивата” трилогия, в която участва, вече разпространява видео-реклами за предстоящата премиера на втора част, реалистичният дебютен филм на режисьора Ричи Смит, посветен на 150 ирландски войници в Конго, ще предизвика интереса на публиката – именно заради Дорнан в главна роля. Умело избран момент за пускане на филма или просто съвпадение?

Интервюиран от Galway Film Fleadh, ето какво споделя Смит за предизвикателната задача да направи от филма вълнуващо кино-преживяване:

„Нужно е да се съобразяваш с историческите подробности и същевременно трябва да направиш кино – как се случва това? Все пак целта не е да се получи документален филм… Ако трябва да съм честен, аз започнах с много проучвания – говорих с войници и историци, изчетох каквото успях да намеря. Всеки ми разказваше малко по-различна история, но постепенно започнах да си намирам чистите зрънца истина. След това е важно как ще оформиш всичко в три действия. Иска ми се да се надявам, че сме се придържали много близо до историческата истина – това беше нашата мисия от самото начало.”

Освен това преди начало на снимките режисьорът е пратил всички от екипа на сериозно военно обучение в лагер в Южна Африка!

Ето какво гласи официалният синопсис на „The Siege of Jadotville”:

В основата на историята са реални събития от септември 1961 година – обсадата на 150 ирландски войници, изпратени от Обединените нации в Конго, след като про-западният водач Моисе Чомбе отцепва региона Катанга, предявява претенции западните сили да признаят независимостта на тази територия и (вероятно по инструкции на президента/диктатор Мобуто Сесе Секо, получени от чужбина) убива антиколониалния водач и министър-председател на Конго Патрис Лумумба. Демонстрирал невероятна смелост и проницателност, ръководителят на батальона комендант Пат Куинлан повежда хората си и удържа фронта в продължение на 6 дни (преди да пристигне подкрепление) срещу сила от 3000 местни войници, предвождани от френски и белгийски наемници.

Много имена, много детайли – важното е, че режисьорът се опитва да пресъздаде реално усещане за военните действия, което би се харесало на „силния пол”: първо, действа се с оръжия в опасна обстановка, има екшън, който създава напрежение и помпа с адреналин и второ, до известна стапен нещата наподобяват компютърна игра, което пак води до любимия адреналин. Това е хубава терапия за скучни домакини, мечтаещи за нетрадиционен секс – на всяко подсещане, че предстои следващ „сив” епизод, мъжките половинки трябва да отговарят с предложение: „Само ако дойдеш с мен на военния филм с Джейми Дорнан!”

Освен той, в актьорския екип участват още любимият ни Марк Стронг, Джейсън О’Мара, Микаел Персбранд, Ейми Луиз Уилсън и страхотният Гийом Кане. В основата на сценария, написан от Кевин Бродбин, е едноименният роман на Деклан Пауър.

The Siege of Jadotville” ще се появи на кино в Ирландия от идния понеделник, а от 7 октомври в Щатите, включително и в стрийминг-платформата, филмът ще бъде разпространяван от Netflix.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *