„Щиглецът” на Дона Тарт

Гледаме да четем книги в редакцията, така де, колкото да не изоставаме, обаче „Щиглецът” на Дона Тарт винаги ни се изплъзва. Книгата спечели Пулицър през 2014 г. и пожъна позитивни оценки от критиката, като според самия Стивън Кинг, тя е: „Изключително рядко литературно събитие, прекрасно написан роман, който говори както на ума, така и на сърцето.“ Колкото и да не се влияем от масовите хвалби по нещо ново, защото неведнъж сме ставали свидетели как ентусиазмът има навика да се изпарява, ще излъжем, ако кажем, че книгата не е в списъците ни за четене. А ето, че сега имаме още една причина

Dedline съобщават, че Джон Краули, който миналата година се справи чудесно с адаптацията на „Бруклин”, ще поеме нелеката задача да пренесе 900-те и кусур страници на Тарт на големия екран. Със сценария се е заел Питър Строган („Дама, поп, асо, шпионин”, „Франк”), така че феновете на книгата трябва да са спокойни, че са в добри ръце. Честно казано на нас проектът ни звучи повече от обещаващ. Все още няма информация за актьорски попълнения, но си залагаме дипломите, че в списъка ще видим доста познати имена. Сега ви предлагаме да прочетете официалния синопсис, в случай, че искате да се запознаете с книгата предварително.

Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна във всяко отношение фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй като тя издава по едно заглавие на десет години. Последният й роман „Щиглецът“ – несъмнено литературно събитие от световна величина – е мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс (както отбелязва и критиката), историята на един млад мъж, загубил рано майка си в терористичен атентат, израстване сред тайните и сенките на антикварно магазинче в Ню Йорк и фалшивия, лекомислен блясък на Лас Вегас.

Тио Декър тръгва по трудния си път, съдбоносно преплетен с историята на мистериозно изчезнала картина. Магнетичната картина се превръща в единствена опора за него, но и го въвлича във враждебен, престъпен свят. Тио се сблъсква с човешката студенина, продажност и алчност, но опознава и добротата, любовта и приятелството. От елегантните салони на Парк Авеню в Ню Йорк, от загадъчния, пленителен, но и опасен свят на антикварните магазини и търговията с антики съдбата го отпраща сред студения, измамен блясък на Лас Вегас.

Дрога, убийства и измами, една нежна и самотна любов, страх и отчаяние, кървави преследвания в живописния Амстердам – такова е болезненото израстване на младия герой, пленник на капризите на съдбата. Но самотните му лутания не успяват да унищожат вярата в красотата и вечността, в изкуството, надмогнало мимолетните човешки страсти и амбиции.

„Щиглецът” на Дона Тарт
„Щиглецът” на Дона Тарт

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *