Въпреки острите критики към „Salinger” на Шейн Салерно, някои от нас харесаха документалния филм. Покрай неизбежните спекулации и „скандални” разкрития научихме нови факти за един от любимите ни писатели. Очакваме с интерес и „Rebel in the Rye”, в който ще видим Никълъс Холт в ролята на култовия reclusive. Припомняме ви, че междувременно може да прочетете книгата на Кенет Славенски, по която ще бъде базиран филмът.

Колкото и да очакваме всичко, свързано с живота на Джеръм Дейвид Селинджър, част от нас възприема като кощунство всяко задълбаване в личния му живот. От уважение към намерението му да се изолира и да бъде оставен на мира, искаме някои ъгли да останат неосветени. Затова и предпочитаме заобиколен подход – филм за стотиците обсебени от „Спасителят в ръжта” фенове, които преследват писателя и тропат на вратата му в търсене на отговори.

Такъв е „Coming Through The Rye” на Джеймс Садуит, който ще разкаже истинско преживяване на режисьора със Селинджър. Годината е 1969 и 16-годишният Садуит бяга от училище, за да открие своя герой – създателя на изключителния Холдън Кофийлд. Момчето иска да адаптира книгата в училищна пиеса, но за това е необходима благословията на писателя, който не се е появявал в публичното пространство от години. Вижте първия трейлър:

Ужасно ни допада видяното. Виждаме уловен духът на книгата и автора й. Може би фактът, че Садуит е получил предупреждение от самия Селинджър да не прави глупости с книгата му, още повече е засилило стремежа към нещо автентично и красиво. Садуит има опит с биографични проекти и може да се похвали със „Златен глобус” за „Sinatra” (който ни е пропуск и веднага добавяме в списъка си за гледане).

С удоволствие ще гледаме филма, за да видим как се справя Крис Купър в ролята на култовия писател, който толкова рядко е давал интервюта. Алекс Улф, който ще изиграе главната роля пък без проблеми може да влезе в кожата на Холдън или дори на самия Селинджър. Стискаме палци да видим „Coming Through The Rye” на някой от нашите фестивали.

Премиерата е 14 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *