Може да ви се стори странно, но за режисьора Сарик Андреасян вече е ставало дума при нас, и нямаме добри впечатления от работата му. Във филмографията му присъстват комедийни опити, футуристично игрово фентъзи в стил „Игрите на глада” и драматични истории, и кой знае защо именно него го броят „опитен в екшъна” – може би защото е имал досег с англоезични звезди? Дали пък затова не са му връчили „производството” на „целеви” супергеройски филм – кинематографията в Русия може да е много назад спрямо съревнованието между Marvel и DC, но е винаги готова да отговори на нуждите на огромната тертория, жадна за родни (не вносни) творби. Високобюджетното изхвърляне носи името „Защитники” (за западняците – „Guardians”) и от трейлъра оставаме с впечатление за (зле) анимирана игра. Вижте!

https://www.youtube.com/watch?v=WsQVdrillxA

Според сюжета на „Защитники”, по време на Студената война е съществувала организация на име „Патриот”, която е създала отряд супергерои (в стил мутанти, подобно на Върколака, вещери и мутанти със специални способности), а в него се включват представители от различни съветски републики (?!). Всеки от тях скрива способностите си, но когато настават тежки времена – те решават да се захванат за работа. Арсус е човек-звяр, който е способен да се превръща в мечка и да помете всеки враг; Хан е човекът-вятър, който майсторски се справя с всякакви видове хладно оръжие, бойни изкуства и владее два екстравагантни извити меча; Лер е човекът-земя – майстор на телекинезата, владее почвата и камъните, може да премества скали и планини; Ксения е човекът-вода – гъвкава, ловка, неуловима, изчезва във водата, преплува за отрицателно време големи разстояния, може да оцелее във вакуум и въобще – където попадне.

Филмът е получил държавна субсидия миналата година и се очаква да излезе на екран през февруари 2017. Което доказва, че в желанието си да „преборят” влиянието на щатските блокбастъри, Русия опитва различни (печеливши?) ходове – авторите на филма, режисьорът Сарик Андреасян и сценаристът Андрей Гаврилов, имат желание този филм да бъде началото на поредица и да разширяват „вселената”, като добавят още разнообразни супергерои. В случая със „Защитники” целокупният руски народ може да въстане срещу решението за финансова инжекция на проекта (ентъртейнмънт с държавни пари?) – и ще бъдат много по-категорични от стоицизма на българския киноман спрямо тъжните опити на българската индустрия да защити с нова продукция ежегодния бюджет за кино. Не че може да става дума за каквото и да било сравнение в мащабите – ако разрушенията в „Защитники” бяха пресъздадени с малко повече вещина и внимание към детайлите, може ми щяха да се доближат по размах до щетите в „Отмъстителите” или „Човек от стомана”… Или прекаляваме? Както и да е – чудно ни е дали този руски филм ще го купят за разпространение отвъд Океана, дори само от любопитство, за ограничен брой салони? И дали ще има други зрители, освен руската диаспора в САЩ?

Guardians-1-600x857 Guardians-2-600x857 Guardians-3-600x857 Guardians-4-600x857 Guardians-5-600x857

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. На мен пък ми допадна.
  Да, играта на актьорите е като в Съдби на кръстопът, но според мен екшънът ще си струва да се види, а и има половин година да доизкусурят ефектите

 2. Тук-таме нелоша хореография и стилизация, но като цяло изглежда смехотворно. Ефектите са чак срамни на места, играта е на ниво НАТФИЗ, а сюжетът е откровен копи-пейст на щатските супергеройски филми. (Последното не е непременно лошо нещо, но като се натрупат сто негативни неща, дори това ти прави впечатление.)

  PS Поредно доказателство, че САЩ > Русия 😀

  1. Хахах каква долна провокация от страна на Бла 😀

   Иначе това определено изглежда зле, ама все пак никой не отчита, че бюджетът на това няма и 5 милиона долара. То толкова струва сигурно само кетъринга на Авенджърите 😀

 3. Вие кво искате ,руските студия не разполагат с възможностите на Холивуд 🙂

 4. Важното, е че има арменски супергерой вече, хах.

  Лер, от арменски „планина“ – пича с камънаците. Доста концептуално.

  А пък нашивката на гърдите му е арменският символ за вечност – аревхач.

 5. Първия трейлър изглеждаше по-свястно и донякъде интересно, но този е мега зле и развали впечатлението. Намерете трейлъра и на Coma, изглежда много сносна интерпретация на тема Inception поне на ниво тийзър.