На 13 август бяха раздадени наградите на един от най-авторитетните европейски филмови фестивали – Festival del film Locarno. На неговото 69-о издание за първи път български филм спечели голямата награда „Златен леопард” – „Безбог” (България-Дания-Франция) на Ралица Петрова. Още една важна награда беше присъдена на филма, продуциран от „Клас Филм”, Snowglobe, Alcatraz Films и Film Factory – призът за най-добра женска роля на Ирена Иванова. Наградата на Екуменическото жури също бе връчена на „Безбог”, както и призът на независимата критика „Boccalino d’Oro” за най добър режисьор.

Важно е да се обарне внимание на факта, че три от творбите в основния конкурс на Локарно са проекти, представяни на София Мийтингс – дебютният филм на Ралица Петрова „Безбог”, най-новата творба на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава”, както и най-новият филм на Раду Жуде „Scarred Hearts”. Именно на Раду Жуде беше присъдена Специалната награда на журито в конкурсната програма. Неговият филм беше удостоен и с Наградата „Дон Кихот” на Международната федерация на филмовите общности. Същото жури присъди и специална награда (Special Mention) на българския филм „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Ето какво споделя Ралица Петрова часове преди официалната церемония по награждаването; цялото интервю на Масимо Бенвеню може да прочетете на сайта на Festival del film Locarno

Каква ще бъде реакцията на хората в България след тази награда?

– Наистина се надявам, че българската индустрия ще признае тази вълна в българското кино, защото идва нова вълна. Не става дума само за нашия филм, в конкурсната програма на Локарно имаше още една българска творба – „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов; има и още кинотворци, които вече имаха своето признание или ще получат признание в бъдеще – сигурна съм в това, защото има много силни гласове, и едно нещо ги обединява всички тях: връзката им с автентичността и тяхната почтеност. Тези хора не са измамници – това са кинаджии, които имат какво да кажат, и аз се надявам, че тази награда, която получавам в Локарно, извън нашата страна, ще убеди скептичните членове на нашата индустрия, че трябва да подкрепят младите хора. Все още водим истинска битка, за да направим тези филми.

Честито на Ралица Петрова, на продуцента Росица Вълканова, на екипа на „Безбог”, както и на всички наградени творци!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments