Дебютният пълнометражен филм на Марис КуранFive nights in Maine” заслужава да му обърнем внимание дори само заради имената на двукратната носителка на „Оскар” Даян Уийст и Дейвид Ойелоуо, които ще влязат в главните роли по сценарий, който звучи повече като чернова:

След като жена му загива в автомобилна катастрофа, младият Шъруин (Ойелоуо) е повикан в Мейн от онкоболната си доведена майка Лусинда (Уийст). Въпреки дългогодишно неразбирателство, Лусинда и Шъруин са принудени да се примирят със загубите и скръбта си, поемайки на здравително емоционално пътешествие, изпълнено с емпатия и съчувствие.

Привет от мрака. От видяното, филмът ни изглежда доста тежък и оставаме с усещането, че ще станем свидетели на съревнование от типа „Кой заслужава да скърби повече?“. Очаквания към историята нямаме – ясно е, че тя ще представлява блед фон за един сериозен, а вероятно и депресиращ character study. Не сме очаровани от hand-held кадрите, заврени в лицата на главните герои, защото несъмнено и без тях щяхме да сме съпричастни със скръбта им.

Ще ни се да насладим на една идея по-комплексен в техническо отношение филм, с по-малко сдържан сценарий, но все пак говорим за дебют и е редно да намалим очакванията. Трейлърът все пак изглежда прилично, поне в рамките на обекта на своето изследване – терзанията по загинал близък човек.

плакат

Режисьор на „Five nights in Maine” („Пет нощи в Мейн“) е Марис Куран, а в ролите освен Даян Уийст и Дейвид Ойелоуо влизат още Роузи Перес, Тейона Парис, Бил Реймънд и др.

Филмът обиколи международните фестивали миналата година, като от критиката получи предимно смесени отзиви, а следващия месец се насочва към разпространение в САЩ. У нас, както подобава, има вероятност да се появи единствено на някой от ежегодните фестивали.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *