Дъг Джоунс
Дъг Джоунс

Колкото и кощунствено да звучи, от няколко дни вече текат снимките на пореден римейк на шедьовъра „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens“. На режисьорския стол е Дейвид Лий Фишър, който има амбиции да покаже по по-нестандартен начин безсмъртната творба на Ф. В. Мурнау от 1922 г. Още през 2005 г. Фишър прави своя версия на зловещ екранен жалон – чрез дигитални трикове ремиксира „Das Cabinet des Dr. Caligari“ на Роберт Вине, смесвайки нови кадри с фона на оригинала. Даже в една от ролите се изявява актьорът Дъг Джоунс. Сега целите и похватите ще бъдат същите, а Джоунс отново е нает да се появи пред камерата – този път като кръвожадния граф Орлок, следвайки стъпките на титаничния Макс Шрек. Към него ще се присъединят Емрис Купър, Джоули Фишър, Сара Картър и Джейк Търнър.

Макс Шрек в „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens“
Макс Шрек в „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens“

Напомняме, че Дъг Джоунс е актьор с изключително специфична физика, което му е носило досега участия като всякакви странни същества с висока, но кльощава осанка (най-често сте го засичали из филмографията на Гийермо дел Торо). Освен това американецът има изразителна лицева мускулатура, която варира от блага и добродушна до зловеща и хищническа. Именно затова смятаме, че може да се окаже страхотен Орлок. Друг е въпросът дали останалите компоненти в продукцията ще са на ниво… Все пак оpигиналният „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens“ е не само един от най-важните неми филми, един от най-революционните хоръри, един от най-ярките представители на Експресионизма и една от най-ранните адаптации на готическия литературен монумент „Дракула“ на Брам Стокър, но е и едно от най-важните постижения в киното изобщо (aко не сте го гледали, поправете моментално грешката). Интересното е, че класиката вече има един любопитен римейк – дело е на самия Вернер Херцог, който реализира „Nosferatu: Phantom der Nacht“ през 1979 г. с Клаус Кински в ролята на вековния кръвопиец.

Клаус Кински в „Nosferatu: Phantom der Nacht“
Клаус Кински в „Nosferatu: Phantom der Nacht“

Подчертаваме, че начинанието на Фишър няма нищо общо с този проект на Робърт Егърс (режисьор на чудесния дебютВещицата“), който може би ще бъде реализиран минимум след подготвяния сериал за Распутин. За нас е важно едно – да видим тези творчески опити във възможно най-адекватно завършен вид.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *