Оскар Айзък във фантастичния „Ex Machina: Бог от машината”, с който Алекс Гарланд направи режисьорския си дебют.
Оскар Айзък във фантастичния „Ex Machina: Бог от машината”, с който Алекс Гарланд направи режисьорския си дебют.

През изминалата година зрителите имаха възможност да гледат Оскар Айзък както в „Междузвездни войни: Силата се пробужда”, така и във фантастичния „Ex Machina: Бог от машината”, с който Алекс Гарланд, сценарист на жанрови хитове като „28 дни по-късно” и „Проектът Sunshine”, направи режисьорския си дебют. Сега разбираме, че двамата отново ще работят заедно по подготвяната от Гарланд адаптация на „Анихилация” („Annihilation”) – първата книга от трилогията „Съдърн Рийч” на Джеф Вандермиър, която донесе на автора си наградата на Асоциацията на авторите на научна фантастика и фентъзи на Америка „Небюла” през 2014 г.

Анихилация” разказва за изолираната от години от света Зона Х, в която природата е заличила и последните следи от човешката цивилизация, а правителствената агенция „Съдърн Рийч” изпраща експедиции в нея. Първата експедиция описва непокътнат райски пейзаж, втората завършва с масови самоубийства, третата – с дъжд от куршуми, тъй като членовете ѝ се избиват взаимно. Участниците в единадесетата експедиция се завръщат, но след седмици до един умират от рак.

Конкретната история се завърта около дванадесетата експедиция, в която участие взимат четири жени – антрополог, геодезист, психолог (водачът на експедицията) и разказвачът – биолог. Задачата им е да проучат терена, да запишат всички наблюдения и преди всичко да се предпазват от замърсяване в Зона Х. Те откриват огромна топографска аномалия („подземна“ кула) и форми на живот, които надхвърлят човешкото разбиране – но онова, което променя всичко, са изненадите, които членовете на експедицията носят със себе си през границата на Зоната, и тайните, които крият една от друга.

Оскар Айзък се присъединява към актьорски състав на „Анихилация”, който до момента включва Натали Портман, Дженифър Джейсън Лий, Джина Родригес и Теса Томпсън. Натали Портман ще бъде биоложката на експедицията (и разказвач на филма), Лий ще влезе в ролята на психоложката, а ролите на останалите все още се пазят в тайна.

Предвид режисьорския талант на Алекс Гарланд, петзвездния актьорски състав и достойнствата на романа зад филма, твърде вероятно „Анихилация” ще бъде нов провокативен научнофантастичен трилър от калибъра на „Ex Machina: Бог от машината”. Филмът ще дебютира догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

    1. Да, от издателство „Екслибрис“.

  1. Нямам търпение. Проектът и хората зад него са повече от обещаващи.