Алекс Гарланд

Напоследък доста често пишем новини за Алекс Гарланд, който явно е влязъл в серия – режисьорският му дебют „Ex Machina” още не е излязъл (но определено изглежда обещаващ), а той вече подготвя следващия си режисьорски проект, екранизация за Paramount с продуцент Скот Рудин. Става дума за първата част на трилогията „Southern Reach” на Джеф Вандърмиър, „Annihilation” за четири жени, които потеглят на мисия в загадъчната и отделена от света „Зона Х”. Гарланд ще е режисьор и ще адаптира романа, което не е голяма изненада – все пак той е преди всичко сценарист.

Не сме чели фантастиката на Вандърмиър, въпреки че я има на родния пазар („Анихилация” от издателство „Екслибис”, които наскоро пуснаха и втората книга под заглавието „Агенцията”), но чуваме доста добри отзиви за цялата поредица. А след като прочетохме официалния синопсис по-долу, признаваме, че звучи точно като за нас. И за Гарланд също – въпреки че още не сме гледали дебюта му като режисьор, имаме доверие в способностите му и се надяваме „Annihilation” действително да се осъществи.

Ето го и обещания официален синопсис от издателство „Екслибрис”:

Зона Х е изолирана от останалата част от света от десетки години. Природата е заличила и последните следи от човешка цивилизация. Правителствената агенция „Съдърн Рийч“ упорито продължава да изпраща експедиции в зоната. Първата описва непокътнат райски пейзаж, втората завършва с масово самоубийство, третата – в дъжд от куршуми, когато членовете ѝ се избиват взаимно. Участниците в единадесетата експедиция се завръщат като сенки на хората, които са били и след седмици всички умират от рак. „Анихилация”, първата книга от трилогията „Съдърн Рийч“, е разказ за дванадесетата експедиция.

Групата е съставена от четири жени – антрополог, геодезист, психолог (водача на експедицията) и нашия разказвач – биолог. Задачата им е да проучат терена, да запишат всички наблюдения и преди всичко да се предпазват от замърсяване в Зона Х. Те пристигат, като очакват неочакваното, и Зона Х не ги разочарова – откриват огромна топографска аномалия („подземна“ кула) и форми на живот, които надхвърлят човешкото разбиране – но онова, което променя всичко, са изненадите, които членовете на експедицията носят със себе си през границата на Зоната и тайните, които крият една от друга.

На този етап не знаем нищо повече за проекта, но ще го следим с интерес и при първа възможност (тоест някакво свободно време) ще прочетем „Annihilation”. А ако действително е толкова интересна и с толкова як край, колкото обещават запознатите, вероятно ще тестваме и двете продължения „Authority” и „Acceptance” (трите книги са писани заедно и в оригинал излизат през февруари, май и септември2014).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това звучи изключително обещаващо!
    Дано се случи(и то качествено), а аз ще взема да потърся книжлетата, защото наистина ме заинтригува.

  2. Ще е жалко, ако не направят цялата трилогия, така че дано филмът става за чеп – и художествено, и финансово.