Колин Фърт и Джуд Лоу

Обичаме истории за писатели. Занаятът им има огромно романтично очарование, което работи дори в посредствени филми. Добър пример е миналогодишният „The End of the Tour”, който разчита единствено на харизматичната фигура на Дейвид Фостър Уолъс, или „Тръмбо”, който показва един от най-бурните периоди за холивудските драматурзи. Сега обаче се задава нещо по-специално.

Джъд Лоу влиза в кожата на Томас Улф („Паяжината и скалата”, „Погледни към дома, ангеле”), един от най-значимите американски писатели от началото на миналия век. Признат от Фокнър и повлиял на Керуак, Бредбъри и Филип Рот, Улф е отчайващо непознат у нас (вярваме, че покрай филма ще се преиздадат двата му романа, които отдавна не са в тираж).

Колин Фърт пък ще изиграе Макс Пъркинс – гениален редактор, допринесъл за развитието на автори като Фицджералд и Хемингуей и спомогнал за създаването  на уникалния им стил. Едва ли „Великият Гетсби” и „Сбогом на оръжията” щяха да имат онези чудовищни простота и въздействие, което притежават днес, ако не са били острите намеси на Пъркинс.

Филмът е базиран по книгата на А. Скот Бърг „Макс Пъркинс: Редактор на гений” и ще разкаже за бурните отношения на Пъркинс и Улф. Вижте първия клип:

http://www.youtube.com/watch?v=JMVGJWXtZCc

Жестоко! Откога чакаме филм, който да покаже силата на редакцията и сложните отношения между хората, които се борят един с друг и със себе си, в името на съвършената подредба на думите. Надяваме се фокусът на „Genius” да не се загуби в бурния живот на Улф и да видим стегнат портрет на един от изключителните писатели на XX век.

Ето какво споделя режисьорът Майкъл Грандейдж за проекта:

„Мисля, че геният на Пъркинс се състои в инстинкта му към това, което публиката иска и доброто разбиране за онова, което клиентите му се опитват да направят, като по някакъв начин е бил способен да съедини двете. Понякога писателите просто пишат и искат думите им да бъдат отпечатани. Макс много внимателно им е помагал да изкарат най-доброто от себе си, преди да излезе на хартия.

Това ме привлече към проекта. Виждал съм го в пиеса, но никога на екран. В това се състои донякъде и ролята на режисьора с актьорите и с текста. Никой не знае какво всъщност прави режисьорът. В театъра някои хора си мислят, че местиш столове, така че бях абсолютно изкушен от филм, който привидно е за редактор и взаимоотношението му с таланти, и виждайки много интересна корелация с работата на режисьорите. Беше моят билет към филмите.

Днес някой изобщо чете ли книга, мислейки си за страхотната работа, която се е извършила между редактор и автор, за да може текстът да съществува в този си вид? Просто ми харесва идеята, че хората ще гледат филма и ще преосмислят начина, по който четат книги.”

Тук е мястото да споменем, че Грандейдж е бил директор на лондонския театър Donmar Warehouse от 2002 до 2012-а, където поема щафетата от Сам Мендес. След множество награди и отличия, британецът явно е решил, че е време да се пробва в киното. Желаем му успех!

Ето и две снимки, показващи ни визията на двамата герои:

Режисьор на „Genius” e Майкъл Грандейдж, а в ролите влизат Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман, Гай Пиърс, Доминик Уест, Ванеса Кърби, Лора Лини и др.

Премиерата е днес на фестивала в Берлин.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Да не повярва човек. Филм за писатели, без участието на Джон Кюсак 😀