Макар и малко късно, неизбежно е да стигнем до новината на седмицата, обявена от Sony Pictures и компанията на Сам Мендес – Neal Street Productions: опитният режисьор ще направи четири филма, посветени на всеки един от Великолепната четворка The Beatles. За тотално-вечните техни почитатели това обещание е уникално, още повече като се има предвид безпрецедентния факт – за първи път в историята Apple Corps Ltd., както и Пол Маккартни, Ринго Стар и семействата на Джордж Харисън и Джон Ленън са гарантирали изключителен и пълен достъп до всичко, свързано с живота им, включително и правата за използване на композициите им. Очевидно всички имат такова доверие на Мендес, че са готови да му предоставят неограничен достъп, за да пресъздаде годините, които вече са отминали в историята.

Мендес, който ще режисира четирите филма, е автор и на идеята за това сюжетите да се преплитат и повествованието да се води от гледните точки на четиримата музиканти. В момента се набират сценаристи, които да се справят с изключително отговорната задача – да конструират образ на една легенда, останала в историята, която трябва да живее чрез тези филми в бъдещето. В момента, в който носителят на „Оскар“ Сам Мендес е представил за първи път проекта си, представителите на Sony Pictures Том Ротман и Елизабет Габлър са се задействали, за да могат да спечелят правото да продуцират тази амбициозна идея. По думите на Мендес:

 [Двамата са спечелили] със своята страст и решителност, с амбицията да разпространяват филмите на голям екран и с идеите за промотиране по иновативен и вълнуващ начин.

Сам Мендес лично говори с Пол, Ринго, Шон Ленън и Оливия Харисън, за да представи идеите си, и те са впечатлени от творческия му подход – благодарение на уникалната му способност да убеждава, всички откликват с ентусиазъм и желание за съдействие. Мендес ще бъде режисьор и продуцент на четирите филма, като продуцентските отговорности ще бъдат поделени и от партньорите му в Neal Street Productions Пипа Харис и Джули Пастър; изпълнителен продуцент от страна на Apple Corps Ltd. ще бъде Джеф Джоунс.

Всички, които ще участват в изключително амбициозният и интригуващ проект на Мендес, са въодушевени от пътя, който им предстои да извървят. Ето какво споделя изпълнителният директор на Sony Том Ротман:

Зная, че мога да кажа от името на нашия директор Тони Винчигуера, който беше един от основните инициатори това да се случи, както и от името на всеки наш колега в Sony Pictures Motion Picture Group по света – „Yeah, Yeah, Yeah!“ Филмовите събития в нашето съвремие задължително трябва да предизвикат културен взрив – дръзката, гигантска идея на Сам съдържа в себе си потенциал именно за подобно явление. Работата на първокласния му екип по пресъздаване на историята на четирима младежи, които промениха завинаги нашата реалност със своята музика, ще разтърси публиката навсякъде по света. Изключително благодарни сме на всички, замесени в този проект, и очакваме с нетърпение да рушим установени правила, благодарение на уникалния артистичен поглед и творчески заряд на Сам Мендес.

Неизбежно е да направим сравнение между ентусиазма на Сам Мендес и дълбоката страст на Питър Джаксън, който бе обсебен от невероятното количество архивен материал и създаде безпрецедентния документален поглед върху творческия процес на The Beatles със своята поредица The Beatles: Get Back. Макар и да се прокрадва известен скептицизъм, който може да подейства отрезвително при прекалено „пренавиване“ на очакванията, най-искрено се надяваме Мендес, когото харесваме и уважаваме изключително много, да постигне поне част от неописуемата жива енергия, с която е заредена историческата сага на Джаксън.

Ще чакаме с извънмерно нетърпение новини по темата „четворната амбиция на Сам Мендес“!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *