Embrace of the Serpent

Embrace of the Serpent” на Сиро Гера е официалното предложение на Колумбия на вниманието на американските киноакадемици, което успя да си спечели място в шорт-листата с финалните девет кандидата за номинации в категорията чуждоезичен „Оскар”. Премиерата на филма беше през май на Кроазет, където спечели наградата C.I.C.A.E., беше номиниран като най-добър чуждоезичен филм за наградите „Indie Spirit” и е включен в програмата на Сънданс след броени седмици.

Филмът пресъздава две истории, които отвеждат публиката в сърцето на амазонската джунгла – през 1909 и през 1940 година и с умелия си разказ създават уникално произведение на изкуството, което не бива да се изпуска.

Опустошенията от колониализма хвърлят сянка върху южноамериканския пейзаж в творбата на Сиро Гера „Embrace Of The Serpent” – първият филм, заснет в горите на Амазония след повече от 30 години. Решена в черно и бяло, историята ни среща с шамана Карамакате (изигран в различните части на филма от Нилбио Торес и Антонио Боливар Савадо), последният оцелял от племето си, и с двамата учени Евънс и Тео (в ролите Бриони Дейвис и Ян Бейвут), които в продължение на 40 години се сприятеляват с шамана.

Филмът е вдъхновен от реално съществуващите дневници на двама изследователи – Тиодор Кок-Грюнберг и Ричард Евънс Шултес, които в миналия век пътуват през колумбийска Амазония в търсене на тайното и почти невъзможно за откриване психеделично и древно растение якруна (Yakruna).

Oscilloscope Laboratories ще пуснат „Embrace of the Serpent” в Ню Йорк на 17 февруари, а в Лос Анджелис – два дни по-късно, като след това е планирано разширяване на мрежата от киносалони, в които филмът ще бъде разпространяван в САЩ. Излишно е да казваме колко много ни се иска да имаме шанс да го видим и ние!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *